13. marts 2014
Konstruktive historier er morgendagens journalistik
Konstruktiv journalistik, som vi kender det fra Verdens Bedste Nyheder, er også en journalistisk form, DR Nyheder er begyndt at arbejde med. De har lavet regler for, hvordan man kan indlemme den konstruktive journalistik i sendefladen på en daglig basis.
Da Verdens Bedste Nyheder for fire år siden gik i luften for første gang, var det særdeles nytænkende at fokusere på den konstruktive nyhed og fremgangen i udviklingspolitikken frem for det klassiske fokus på problemer i den tredje verden. Det mener DR’s Nyhedschef Ulrik Haagerup, at den klassiske danske nyhedsjournalistik kan lære af:
”Konstruktiv journalistik er et opgør med vores selvforståelse som journalister, og det bryder med den måde, nyhedsjournalister hidtil har set verden på. Alle journalister påstår over for hinanden, at de med deres fokus på ofre, afsløringer og konflikt er til gavn for samfundet. Men vores vigtigste opgave i DR som public service-organ er altså at være til gavn for fællesskabet.”
Det var budskabet, DR’s nyhedschef Ulrik Haagerup præsenterede på onsdagens opstartsmøde for Verdens Bedste Nyheders kampagne i 2014. Her kunne fremmødte NGO’ere høre en af Danmarks førende nyhedschefer fortælle, at der er et reelt behov for at supplere de klassiske fem nyhedskriterier:
”At levere konstruktiv journalistik er et opgør med nyhedskriterierne, som vi hidtil har betragtet dem, og som journaliststuderende stadigvæk lærer at skrive ud fra,” siger Haagerup. Han peger på, at det er et klassisk element i nyhedsjournalistikken, at man har fokus på afvigelsen og hvor en nyhedshistorie skiller sig ud fra normalen:
”Men i en tid, hvor normalen er blevet at rapportere om alle problemerne i verden hele tiden, bliver den konstruktive og fremadskuende historie jo netop et bud på en god historie hvor vi kan adskille os fra de andre medier,” pointerer han.
Her mener nyhedschefen, der tidligere har ledet både Jyllands-Posten og Nordjyske Medier, at Verdens Bedste Nyheder har haft fat i den lange ende. Den ende, hvor fokus er rettet mod problemløsning:
”Engang handlede nyheder om i går, nu handler nyheder om i dag, og fremtidens journalistik handler om, hvad der sker i morgen, men det betyder jo ikke, at man skal tage tænderne ud af vagthunden,” som han udtrykker det.