17. juni 2014
Kultur of kreativitet som løftestang
I Ghana danser unge kvinder sig til en uddannelse som syerske.
Dansen er dynamisk. Det har de mange børn og unge på Tamale Youth Home Cultural Group i det nordlige Ghana erfaret.
Her er over 3500 skolebørn allerede blevet undervist i tromning og dans. Målet er at stimulere børns kreativitet og inklusion i lokalsamfundet gennem en musikalsk uddannelse og introduktion til de ghanesiske musikalske rødder.
”Grundstammen i uddannelsen er musikken. Det handler om at holde liv i den lokalt forankrede kultur og samtidig brede den ud og gøre den til en levevej. For det er jo ikke nemt at være kunstner,” siger Annemarie Grüner, der er dansk bestyrelsesmedlem i TYHGC.
“Before I was nobody, now I am somebody”
Sådan citerer Annemarie en nu 25-årig kvinde, hun mødte for 15 år siden, da de startede projektet op. Kvinden er i dag uddannet syerske og leder af de kvindelige dansere på TYHGC.
TYHGC har fra dansk side fået hjælp og vejledning i at søge midler hos kulturfond under den danske ambassade i Ghana.
Disse midler har de bl.a. investeret i symaskiner, så særligt unge kvinder, herunder flere teenagemødre, kan tage en uddannelse som syerske og dermed klare sig selv økonomisk.
Her bruger de i høj grad inspirationen fra dansen til at udforme flotte dragter og kostumer til de musikalske opvisninger.
Men syværkstederne er også blevet en måde at gøre en forretning ud af det kreative miljø, og den amerikanske ngo, Playing for Change, sælger de producerede pandebånd, punge og tasker på en hjemmeside.
Kreative industrier blomstrer
FN har for nyligt også givet udtryk for, at kreative industrier er en del af kapacitetsopbygningen og den bæredygtige udvikling efter 2015-målene er nået. Flere steder søsætter FN derfor kreative initiativer blandt den unge generation.
Fx arrangerede UNESCOs ungdomsforum for kreativitet sidste år workshops, hvor unge i u-lande under overskriften ”Eksperimenter, lær og byg” fik mulighed for at lave egne film- og radioproduktioner.
Et andet projekt i Etiopien gav sidste år 438 unge mennesker økonomiske midler til at starte kreative projekter op, hvor de unges egne idéer om produkt og design er i fokus. På den måde er det de unge selv, der skaber og viderefører udviklingen.
TYHGC vandt tidligere i år ambassadørprisen fra den danske ambassade i Ghana. Bl.a. fordi de med leder Abdul-Rahaman Mohammed, der er uddannet fra Den Internationale Højskole, har sigtet efter at implementere demokratiske principper i opbygningen af skolen og arbejdspladserne. Det sker fx på fællesmøder, hvor alle bliver hørt.