08. december 2024
Malariavacciner skal redde børnene i det krigshærgede Sudan fra en ældgammel børnedræber
Trods aktiv borgerkrig, ruller livsreddende malariavacciner nu ind over Sudans grænse. Og det er kun begyndelsen. Om to år skal den være tilgængelig i hele landet.
Mange afrikanske lande som f.eks. Uganda er allerede i gang med at vaccinere mod malaria. Foto. US.AID CCBY.
Sudan er i frit fald. Og det er endda den søde måde at skrive det på. Landet er i en aktiv borgerkrig, som har drevet flere end 11 millioner mennesker på flugt. Mange ender sultne i trange flygtningelejre, få børn går i skole og frontlinjepersonale har ikke fået løn i månedsvis.
Og med et sundhedssystem i ruiner – 70 procent af sygehusene i konfliktområder er ude af drift – er det ikke kun våben, der kræver ofre i landet.
●Sygehuse er ofte pressede, når et land er i krig. Én ting er, at der er flere mennesker, som kommer til skade, men en anden ting er, at sygehuse ofte også bliver tilflugtssteder. Der er nemlig en mindre risiko for angreb på et sygehus end på en normal bolig.
Fra statskup til borgerkrig til humanitær katastrofe
Der har været konflikter i Sudan i mange år. Men særligt siden 2019, hvor den sudanske hær og den paramilitære gruppe Rapid Support Forces gik sammen om at statskup, har det taget fart. På grund af uenigheder om magtfordelingen kom der endnu et statskup i 2021. Siden da har angreb og konflikter bølget frem og tilbage i landet. De konstante kampe har sendt Sudan ud i en kæmpe humanitær krise, hvor sygdomme og sult koster mange uskyldige livet.
Smitsomme sygdomme stortrives nemlig i det kaotiske og maltrakterede Sudan. Og én af dem spredes glædeligt af myggene: Malaria.
I 2023 var der 3,4 millioner registrerede malaria-tilfælde i Sudan. Og ifølge FN’s børneorganisation, Unicef, døde mindst 7.900 mennesker af sygdommen samme år – primært børn. Tallet er formentlig langt højere, da det er svært at registrere dødsårsager ordentligt midt i krisen.
“Det er jo virkelig voldsomme dødstal på noget, der kunne have været forhindret,” siger Susanne Dahl, som er generalsekretær hos Unicef i Danmark.
Men i starten af november kom der et lyspunkt i Sudans ellers dystre historie.
Det sudanske sundhedsministerium, Verdenssundhedsorganisationen, WHO, Unicef og vaccinationsorganisationen Gavi er begyndt at vaccinere mod malaria i landet. Ambitionerne er høje:
“Målet er, at vaccinen skal udrulles i hele Sudan i løbet af de næste to år,” siger Susanne Dahl.
Vidtrækkende vaccinedrømme
Det er ikke nemt at vaccinere ud i et krigsramt land. Det normale vaccinationsarbejde – som dækker fx mæslinger, kolera og diarresygdomme – er styrtdykket, og i konfliktområder er vaccinationsraterne faldet fra 80 til 30 procent.
“I virkeligheden er det jo lidt af en kraftpræstation, at det her kan lade sig gøre,” siger Susanne Dahl, når hun fortæller om uddelingen af malariavaccinen i Sudan.
”Det kan jo kun lade sig gøre, fordi man har besluttet sig for, at det skal kunne lade sig gøre.”
●Den manglende vaccination kan være meget farlig, da man risikerer, at de smitsomme sygdomme løber løbsk. Et scenarie, som kan koste mange uskyldige mennesker livet.
Kampen mod malaria
Malaria er en ældgammel sygdom, og en af historiens helt store dræbere. Den bliver spredt af myg, og kan derfor være meget svær at beskytte sig selv imod. Malaria kan give mange forskellige symptomer, fra hovedpine til lammelse og kramper. Men ubehandlet kan sygdommen koste én livet.
I 2022 døde 608.000 mennesker af malaria, 95 procent af dem på det afrikanske kontinent. Og 80 procent var under fem år gamle. Men dødsraten fra malaria er faldet med næsten en tredjedel, siden den toppede for 20 år siden. Den første malariavaccine blev godkendt til brug i 2021.
Vaccinen er et nyt våben i kampen mod malaria. Den reducerer risikoen for, at sygdommen bliver livstruende med 30 procent.
I Sudan er flere end 148.000 børn allerede i gang med at blive vaccineret på 15 lokationer. I løbet af de næste to år er planen, at den skal uddeles 129 steder over hele landet.
Det bliver hårdt, men Susanne Dahl tror på, at det er muligt.
“Vi tager det en delstat ad gangen,” siger hun.
Samtidig har Unicef, Red Barnet og Gavi netop sat millioner af dollars ind for at gøre livsreddende førstehjælp til det normale vaccinationsprogram i landet, der beskytter børn mod alt fra mæslinger til røde hunde.
Hun understreger, at det bliver kompliceret at nå børnene i de konfliktramte områder, hvor vaccinen er ekstra tiltrængt. Men med Unicefs erfaring er hun fortrøstningsfuld:
”Vi står jo sammen med Gavi for vaccinationerne af næsten halvdelen af verdens børn, og der er vi vant til at nå børn, der bor i krigszoner,” siger hun.