11. juli 2021

Maldiverne forbyder engangsplastik

En bølge af lande og stater er gået i kamp mod plastikaffaldet.

Flere og flere lande indfører regler og forbud mod plastik. Foto: Naja Bertolt Jensen. Unsplash

Flere og flere lande indfører regler og forbud mod plastik. Foto: Naja Bertolt Jensen. Unsplash

Med forbud og lovgivning melder flere og flere lande sig under plastikbekæmpelsens faner. Senest har Maldiverne sluttet sig til.

Maldivernes paradisagtige strande og safirblå vand gør stedet til et eftertragtet feriemål for mange turister, der hvert år strømmer til øgruppen – og det er med til at generere enorme mængder affald. Men nu har Maldiverne forbudt engangsplastik. Som første skridt forbyder de import af en række produkter fra juni 2021, herunder blandt andet plastikposer og sugerør. Flere og flere produkter vil gå samme skæbne over det næste år indtil 2023, hvor alt engangsplastik skal være udfaset.

En række lande er allerede gået samme vej. Det afrikanske land Rwanda var en af frontløberne med et forbud mod plastikposer i 2008, i Indonesien har to søstres kamp mod plastikken ført til et forbud mod plastikposer på øen Bali, og siden er EU også hoppet med på vognen og har forbudt engangsplastik som bestik, sugerør og vatpinde. EU forventer, at det kan nedbringe plastik på europæiske strande med 17 procent. Også verdens største kilde til plastikaffald, Kina, har gjort plastikposer forbudt i alle kinesiske byer fra 2022. Så der sker altså rigtig meget verden over for at få skovlen under plastikskraldet.

EUs forbud mod plastik

EU har forbudt en række engangsplastikprodukter. Det er forventningen fra EU, at forbuddet kan nedbringe plastik på europæiske strande med 17 procent