01. december 2015

Mange gravide med hiv får nu raske børn

De seneste 15 år har verden gjort store fremskridt i at undgå hiv-smitte fra mor til barn. En koordineret plan har halveret smitteoverførslen.

Posha Ndelemani. Foto: Leonie Marinovich

Posha Ndelemani. Foto: Leonie Marinovich

Posha Ndelemani er 26 og bor i Malawi. I 2012 blev hun gravid og fandt samtidig ud af, at hun er smittet med hiv-virus. Posha blev derfor en af de 1,5 millioner hiv-positive kvinder i verden, der har fået børn.

Men Poshas lille dreng er i dag sund og rask, og ikke smittet med hiv. Hvis kvinder får adgang til medicin og behandling, kan de nemlig undgå at smitte deres babyer med hiv under graviditeten, under fødslen, og mens de ammer.

Posha har selv taget en pille om dagen, siden hun er kommet i behandling, og sønnen har også fået hiv-medicin de første seks uger efter fødslen. Derefter er det hans mors hiv-behandling og hendes modermælk, der holder hiv-virusset væk.

Redder en million børn om året

Posha er heldig, fordi Malawi er foregangsland, når det gælder behandling af mor-til-barn-smitte. Siden 2009 er antallet af børn med hiv faldet med 67 procent i landet. Det er sket som led i et fremstød i 21 afrikanske lande, som Den Globale Fond til bekæmpelse af aids, tuberkulose og malaria står for. Fonden er et partnerskab mellem regeringer, den private sektor og civilsamfundsorganisationer, som alle direkte er berørt af hiv-epidemien.

”Udbredelsen af denne behandling er en enestående succes, også i verdens fattigste lande. Siden 2009 har forebyggelsesmetoden forhindret over en million smitteoverførelser pr. år,” siger Laura Kirkegaard, der er chef for AIDS-Fondets internationale arbejde.

AIDS-Fondet samler penge ind til Den Globale Fond gennem kampagnen ’En Generation Uden Hiv’. AIDS-fondet arbejder selv i Malawi, Kenya, Uganda og Zambia med grupper, som er særligt udsat for smitte, på grund af diskrimination og stigmatisering. Fremstødet er et led i de globale 2015-mål om at nedbringe fattigdom og nød.

”Det var vigtigt, at der skete en koordineret indsats, hvor vi civilsamfundsorganisationer, regeringer og vores partnere i Afrika har arbejdet tæt sammen. Det er opskriften til succes,” siger Laura Kirkegaard.

Udover adgang til medicinen, er det også vigtigt, at der er gode sundhedsfaciliteter til stede, og ikke mindst, at der er et netværk af familie og venner, der understøtter og hjælper. Der skal være et fremtidsperspektiv til stede for kvinderne.

”Jeg lærer at være uafhængig nu,” siger Posha Ndelamani, og uddyber: ’Jeg har startet min egen lille forretning, hvor jeg laver samosa. Jeg ser positivt på fremtiden”.

Vigtig del af kampen mod aids

Siden 1994 har det været muligt at behandle kvinder, der lever med hiv, med medicin for at forhindre mor-til-barn-smitte. I år 2000 indgik verdens ledere aftalen om 2015-målene for at reducere nød og fattigdom i verden. Blandt disse mål er at bremse og reducere udbredelsen af hiv, og siden da er antallet af tilfælde af mor-til-barn-smitte mere end halveret fra 580.000 til 240.000 om året. Afrika syd for Sahara står for 90 procent af alle mor-til-barn-smitte-behandlinger og omkostningerne er moderate med cirka 4.000 kr.

AIDS-Fondet arbejder i Malawi, Uganda, Kenya og Zambia med befolkningsgrupper der er særligt udsat for at blive smittet med hiv. AIDS-Fondet arbejder med forebyggelse og behandling, rådgivning og fortalerarbejde, vejledning og uddannelse.