06. september 2024
Mehmet delte Verdens Bedste Nyheder ud med sin taxa: ”Det er rart med fokus på fremskridt i verden”
For første gang har frivillige i samtlige af landets kommuner delt Verdens Bedste Nyheder ud til morgenfriske danskere.
Foto: Lasse Bak Mejlvang
Det er sjældent, at stilheden sænker sig fuldstændig over København. Det er dog tæt på denne fredag morgen, mens klokken nærmer sig syv. Den lave sol skinner fra en skyfri himmel og skaber det bedste vejr til det, som langsomt er startet –Verdens Bedste Morgen.
I år har 2.400 frivillige rundt om i Danmark været med til at stable Verdens Bedste Morgen på benene, og hovedstaden er ingen undtagelse. I København Kommune er der nemlig mere end 30 uddelingssteder, hvor folk kan modtage Verdens Bedste Nyheder i avisform.
“Der er altid brug for mere håb”
På Nørreport Station siger solen godmorgen til de københavnske tage. Her står tre morgenfriske unge iført hvide t-shirts med påskriften “Verdens Bedste Nyheder”. Én af dem er 29-årige Sarah Grandjean fra Vesterbro:
“Verdens Bedste Morgen giver megagod energi, godt fællesskab, håb for verden og bare en god start på dagen,” siger hun.
Energien er høj og smilet stort. Sammen med de andre frivillige står hun ved metrotrapperne, hvor unge som gamle skynder sig afsted til dagens gøremål. Varmen er for alvor ved at tage til. Lyden og lugten af skraldebiler emmer stadig i gadebilledet, og giver trods travle mennesker associationer til en sommermorgen i Sydeuropas varme.
Sarah Grandjean er rutineret i Verdens Bedste Morgen, da hun har været med de sidste fem år. Dog er hendes entusiasme er ikke faldet:
“Der er altid brug for mere håb,” konstaterer hun og tilføjer: “Men jeg synes, det giver håb at være her og høre og se en masse smilende mennesker”.
Verdens Bedste Morgen
Hvert år en fredag i september siger Verdens Bedste Nyheder godmorgen til hele Danmark med lidt morgenchokolade og en avis, der fortæller om fremskridt og løsninger på klodens udfordringer.
På dagen bliver Verdensmålene fejret, og det gør de i sammenhæng med, at det mange steder i verden går bedre, end vi tror.
Morgeneventet har fundet sted siden 2010, hvor bl.a. udviklingsorganisationer, erhvervslivet, ungdomsuddannelser og skoleklasser har deltaget
Sarah Grandjean har været frivillig uddeler for Verdens Bedste Nyheder siden 2019. Foto: Emma Elisabeth Vegge Andersen
For dem, der ikke kan tage fredag morgen fri til at dele aviser ud, er løbet ikke nødvendigvis kørt. Hos trafikselskabet Viggo har man arrangeret det sådan, at deres taxa-chauffører kan dele Verdens Bedste Nyheder ud i deres biler, når de kører passagerer rundt:
“Jeg har selv arbejdet som journalist i Tyrkiet for mange år siden, så jeg vil gerne hjælpe med at dele aviserne ud,” siger Mehmet Büyükarslan, som er vognmand hos Viggo og har valgt at tage aviserne med på sine ture.
Han kender nemlig Verdens Bedste Nyheder i forvejen, da han følger med på Instagram:
“Jeg er så træt af altid at høre om krig, så det er rart, at der kan komme lidt fokus på fremskridt i verden,” siger Mehmet Büyükarslan.
Mehmet Büyükarslan har Verdens Bedste Nyheder liggende i sin taxa de kommende dage. Foto: Lærke Kobberup
Vi kan gøre en forskel
“Hej, kunne du tænke dig Verdens Bedste Nyheder?” Spørger en frivillig og rækker den orange og blå avis frem langs cykelstien. Cyklisterne står i kø og venter på, at lyset skifter til grønt.
Ud over privatpersoner og trafikselskaber er der også folkevalgte, som i dag har udskiftet det formelle Christiansborg-tøj med den afslappede Verdens Bedste Nyheder t-shirt.
Da lyset skifter til grønt, farer cyklisterne over Dronning Louises Bro i den hurtige, københavnske morgentrafik. De frivillige sipper af sine kaffekopper, mens de venter på, at lyset igen skifter til rødt. Blandt de frivillige kan man se et ansigt, som mange måske ville genkende:
“Jeg kan ikke huske præcis, hvor mange år jeg har deltaget, men det er i hvert fald helt tilbage til dengang, jeg var rådgiver for Johanne Schmidt-Nielsen,” fortæller folketingspolitiker og politisk ordfører for Enhedslisten, Pelle Dragsted, mens cyklerne suser forbi.
Han er langtfra den eneste politiker, som er frivillig på Verdens Bedste Morgen. Christina Egelund, Mette Kierkgaard og Lars Aagard fra Moderaterne, Christina Olumeko fra Alternativetog Ida Auken fra Socialdemokratiet er blot nogle af de politikere, der har sat lidt morgentid af til Verdens Bedste Morgen.
På Dronning Louises Bro spiller “Love is in the Air” fra en stor højtaler og bidrager til smil hos flere af de passerende. Også Pelle Dragsted går smilende rundt og sludrer med cyklisterne.
“Det er jo dejligt at være med til at sætte fokus på den positive forskel, vi kan lave både i og udenfor Danmark med vores arbejde,” siger han.
Pelle Dragsted deler både aviser og smil ud her til Verdens Bedste Morgen. Foto: Lærke Kobberup
Hos det danske FN-Forbund, som deler ud på Kongens Nytorv, er de også glade for at være med til at vise eksempler på, at politisk og frivilligt arbejde kan bære frugt:
“Vi er dem, som er med til at udvikle verden, så derfor er det vildt vigtigt at holde fokus på, at der sker fremskridt,” siger Trine Kamp Larsen, kommunikationskonsulent hos FN-Forbundet.
Nytilkomne er begejstrede
Verdens Bedste Morgen er langt fra et nyt fænomen. Det har faktisk eksisteret i 15 år, men der bliver ved med at komme nye frivillige til. En, der har debut i år, er MacKenzie Kermoade.
Hun har hørt om eventet igennem Climate Justice Group, som er en del af Mellemfolkeligt Samvirke. MacKenzie er fra USA og synes, at der er noget forfriskende ved Verdens Bedste Nyheder:
“Det er rart, at der er fokus på de positive fremskridt, da jeg ikke rigtig ser det, når jeg ellers læser nyheder.”
Nordisk Ministerråd har også deres første oplevelse med Verdens Bedste Morgen i år:
“Der var rigtig stor begejstring for arrangementet, da folk havde hørt om Verdens Bedste Morgen før og synes, at det er sådan et godt initiativ,” fortæller Sara Kolka, kommunikationsrådgiver for Nordisk Ministerråd.
Nordisk Ministerråd står ved Gammel Strand overfor Christiansborg Slotsplads. Morgenbrisen er mild, og duften af havvand blæser i luften. Solen skinner på det kobberbelagte tårn på Christiansborg.
Morgentrafikken er begyndt at pumpe langs kanalen, mens elevatoren ved Gammel Strand metrostation bevæger sig sløvt op og ned. Men københavnerne er vågne og modtager glædeligt Verdens Bedste Nyheder fra smilende Sara Kolka:
“Vi tænker, at mennesker ikke vil høre det gode, men det tror jeg faktisk ikke på, og det kan vi også se her til morgen.”
At give plads til fremskridtene
“Det giver jo noget blod på tanden i forhold til, at man som individ tit tænker: Jeg kan bare heller ikke gøre noget i den her større sammenhæng,” siger Nettie Bachmann Hannibal, som har modtaget en avis fra en frivillig.
Hun kendte i forvejen til Verdens Bedste Nyheder, og tager glædeligt avisen med sig hjem
“Der er meget fokus på, hvor det står skidt til, og hvor vi bør sætte mere ind,” siger hun.
Nettie Bachmann Hannibal kan sagtens forstå, at vi skal tale om, hvor det står dårligt til. Men hun synes, at det går ud over alle nyhederne om det, der går godt:
“Det er en skam, for det går virkelig godt virkelig mange steder”.
Verdens Bedste Morgen lakker mod enden, da urets viser passerer ni. De mange frivillige slentrer videre i de københavnske gader med tomme net. Den travle morgentrafik har taget aviserne med sig videre.