14. oktober 2016

Menneskerettigheder slår rod i Vestafrika

Uafhængige menneskerettighedskommissioner vinder i disse år frem i flere lande i det vestlige Afrika.

Noget begyndte at ændre sig i Niger i 2010, hvor politiske omvæltninger førte til en ny forfatning i 2011 og en lov for en uafhængig menneskerettighedskommission i 2012.

Mali og Burkina Faso følger nu i Nigers fodspor og får deres egne uafhængige menneskerettighedskommissioner. Og det er et stort fremskridt for menneskerettighederne i regionen, forklarer Monique Alexis, som er rådgiver for Institut for Menneskerettigheder og har arbejdet i de tre lande i over 16 år.

“Fælles for landene er, at det er politisk omvæltninger, der har sat gang i processen. Denne gang kommer forandringen indefra, fra civilsamfundet i de tre lande, og ikke fra FN eller andre donorer, som har skrevet teksten for dem,” siger hun.

Institut for Menneskerettigheder har i mange år arbejdet på at få vedtaget love for uafhængige menneskerettighedskommissioner i de tre vestafrikanske lande, og rådgiver i dag i forbindelse med etableringen af de nye kommissioner.

“Det her betyder, at alle tre lande nu kan få et mere uafhængigt menneskerettighedssystem, som kan rejse sager i retssystemet. Med andre ord, så kan befolkningerne i højere grad regne med, at der bliver reageret på overtrædelser af menneskerettighederne i landene. Det kan bidrage til stabiliteten i et land,” siger Monique Alexis.

Udvælgelse af medlemmer til de nye kommissioner er startet i Burkina Faso og forventes snart at begynde i Mali. Medlemmerne vælges blandt repræsentanter for civilsamfundet, herunder fagforeninger, retsvæsenet, kvindeforeninger og lokale menneskeretsorganisationer.

 

Artiklen blev bragt i Metroxpress d. 14. oktober 2016

Niger viser vej

  • I Niger har den nationale menneskerettighedskommission, som den eneste menneskerettighedsaktør, kunnet rejse til de østlige regioner af landet, som bliver angrebet af den militante Boko Haram-gruppe.
  • Her har kommissionen i 2015 dokumenteret overgreb mod civilbefolkningen begået af ikke alene Boko Haram, men også af Nigers militær. Rapporten gik videre til FN’s højkommissariat for menneskerettigheder.