14. marts 2021

Negligerede tropesygdomme - knap så negligerede mere

Negligerede tropesygdomme påvirker over en milliard mennesker. Men indsatsen for at bekæmpe sygdommene virker.

Massemedicinering er en af måderne, man kan bekæmpe nogle af de negligerede tropesygdomme på. Foto: CCBY RTI International/Ruth McDowall

Massemedicinering er en af måderne, man kan bekæmpe nogle af de negligerede tropesygdomme på. Foto: CCBY RTI International/Ruth McDowall

Ormen lever og vokser sig større og større… Ja faktisk kan den blive over en meter lang. Det er en guineaorm, som har fundet bosted i en person, der var uheldig at drikke fra et vandhul, inficeret med en mikroskopisk larve. Først efter et år med den voksende parasit i kroppen kan man fjerne ormen – det er en utrolig smertefuld proces, som kan tage op til flere uger.

Midtfirserne var storhedstiden for guineaorme, som inficerede omkring 3,5 millioner mennesker om året. Men nu har årelang bekæmpelse af sygdommen næsten udryddet den og bragt antallet af inficerede ned på under 30 tilfælde i 2020.

På samme vis har indsatsen mod afrikansk sovesyge båret frugt. Sygdommen kommer af bid fra parasitsmittede tsetsefluer og kan føre til dødelig feber eller forårsage koma, som folk ikke kan vågne fra. I år 2000 blev der rapporteret 26.500 tilfælde – i 2019 var tallet faldet med hele 97 procent – til 980 tilfælde.

Negligerede trope-hvad-for-noget?

Negligerede tropesygdomme er en fællesbetegnelsen for 20 forskellige sygdomme, som påvirker over en milliard mennesker på verdensplan. Sygdommene findes i flere lande i Afrika, Asien og Latinamerika og er særlig udbredt i tropiske områder, hvor folk lever uden adgang til rent vand eller ordentlig sanitet.

Verdens indsats mod negligerede tropesygdomme det seneste årti har ført til, at 600 millioner færre mennesker er i risiko for at blive smittet med en af dem end for et årti siden, og at 42 lande havde udryddet mindst én negligeret tropesygdom ved udgangen af 2020.

Verdenssundhedsorganisationen WHO har sat barren endnu højere for fremtiden: I januar 2021 lancerede de en ny tiårsplan, hvor nogle af målene for 2030 blandt andet var at reducere antallet af personer med behov for behandling med 90 procent, og at mindst 100 lande skal have elimineret minimum en af sygdommene.

Liv Raahauge-Pedersen

Journalist

Liv Raahauge Frederiksen er journalist. Hun er uddannet Cand. Mag i Film- og Medievidenskab fra Københavns Universitet i 2020. Hun har tidligere været journalist hos Ekstra Bladets nichemagasin Shero og arbejdet som Content Assistant hos Infomedia. Liv skriver især om klima, bæredygtighed og menneskerettigheder.

 

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.