19. november 2023
Nigerias kontekst-kløft: ”For at forstå os selv, skal vi forstå, hvordan vi har skrevet om os selv”
De første 50.000 gamle avissider er blevet digitaliseret i til et stort onlinearkiv. Det er vigtigt, fordi printaviserne ikke holder evigt, men fortæller historien om livet i Nigeria de sidste 70 år.
”Som journalist i Nigeria stod det hurtigt klart for mig, at hver gang jeg skulle skrive en historie, var det svært at finde information om fortiden,” fortæller Fuad Lawal på en forbindelse til Nigerias største by Lagos. Han er journalist og i dag chefredaktør på det nigerianske kulturmedie Zikoko.
”Den historiske kontekst er vigtig for at forstå nutiden, men vi har ikke adgang til vores egen historie, og derfor er en massiv kontekst-kløft hos befolkningen i Nigeria,” forklarer han.
Han blev selv nødt til at bruge udenlandske medier som the New York Times til at læse om historiske begivenheder i Nigeria, men de historier er skrevet fra et andet perspektiv, af journalister der ikke nødvendigvis bor i Nigeria.
Og selvom aviserne i dag udkommer online, mener Fuad Lawal alligevel at det er vigtigt at få historierne med fra før 2010.
”Det er vigtigt at fortælle historierne fra vores perspektiv, for det er vores historie,” siger Fuad Lawal.
Det handler ikke om at erstatte de udenlandske mediers historier, men om at tilføje historierne fra de nigerianske aviser, hvor historierne bliver fortalt af dem, der faktisk har oplevet det, forklarer han.
Netop dét har Fuad Lawal arbejdet på at ændre siden 2019, da han på en reportagerejse langs det såkaldte Jollof Road igennem Vestafrika besøgte et bibliotek i den nordvestlige del af Nigeria, hvor han fandt en avis fra 1983.
”Det viste sig, at Nigerias biblioteker gemmer gamle aviser, men hvis du leder efter noget bestemt, skal du rejse derud og bladre de gamle arkiver igennem,” siger Fuad Lawal.
Et arkiv til dannelse
Derfor startede han projektet archivi.ng, hvor han er begyndt at digitalisere aviser fra Nigeria fra 1960 til 2010, og samle det i et onlinearkiv som er tilgængeligt for alle. De begynder i 1960 da det er året, hvor Nigeria opnåede uafhængighed.
”For at forstå os selv, skal vi forstå hvordan vi har skrevet om os selv. Det meste foregår i dag fra mund til mund, men vores fælles historie er grundlæggende dannelse, som vi alle skal have adgang til, uden at rejse landet rundt,” siger Fuad Lawal.
Han håber især, at de unge studerende i Nigeria vil bruge det nye online arkiv, men også at den historiske kontekst kommer ud i den brede befolkning.
”Nu kan man søge aviser frem på fem sekunder, i stedet for at lede i et arkiv i fem timer,” siger han.
Indtil i år har han arbejdet på at indsamle penge til en storformat-scanner og finde frivillige til at hjælpe med det manuelle arbejde. I dag er de fem ansatte, der arbejder på projektet, der blandt andet udvikler software og søgefunktioner til onlinearkivet.
Og nu er de første 50.000 avissider scannet og digitaliseret.
”Men der er fem millioner avissider igen,” siger Fuad Lawal. ”Så vi er kun lige begyndt.”
Det er vigtigt at fortælle historierne fra vores perspektiv, for det er vores historie
Fuad Lawal
The Jollof Road
The Jollof Road er navnet på et projekt fra 2019, hvor fem journalister rejste rundt i alle Østafrikanske lande, for at undersøge de kulturelle forskelle og ligheder. Den hedder the Jollof Road, da Jollof er en kendt risret, som de fleste lande i regionen har deres version af.
50.000 avissider
De gamle aviser er samlet i hårdtindbundne bøger, for at beskytte dem. De bliver fragtet fra biblioteker over hele Nigeria, for at blive scannet på archivi.ng's storformatscanner, da den ikke kan flyttes. Foto: Archivi.ng