17. november 2024

Ny måling: Verdens Bedste Nyheder scorer højt på kendskab og troværdighed

Nu kender hver fjerde dansker til Verdens Bedste Nyheder, så flere og flere kan læse om verdens fremskridt. Men der er stadig mange, der har brug for at få opdateret deres verdensbillede.

Mange danskere møder Verdens Bedste Nyheder, når årets papiravis bliver delt ud af frivillige en morgen i september. Foto: Lasse Bak Meilvang.

Mange danskere møder Verdens Bedste Nyheder, når årets papiravis bliver delt ud af frivillige en morgen i september. Foto: Lasse Bak Meilvang.

Her kommer lige en nyhed fra egne rækker – en lille omgang ananas i egen juice. Hvert år undersøger analyse- og rådgivningsvirksomheden Epinion nemlig danskernes kendskab til Verdens Bedste Nyheder. Og flere og flere af jer kender til os.

Faktisk er det 27 procent af danskerne, der har hørt om Verdens Bedste Nyheder eller set nogle af vores aktiviteter, viser Epinions undersøgelse. Det er det højest målte niveau, siden Epinion begyndte at måle kendskabet for 15 år siden.

Verdens Bedste Nyheder er et relativt ungt medie, så vi er stolte af, at en fjerdedel af danskerne kender til os, fortæller redaktionschef Sophie Rytter Skjoldager.

”Vi ved, at mange af vores læsere flittigt deler vores artikler med venner og familie. Fordi de har brug for også at høre om løsninger og fremskridt,” siger hun.

Samtidig viser målingen også, at et stort flertal af danskerne, der kender til Verdens Bedste Nyheder, bedømmer vores troværdighed højt. 32 procent svarer, at de synes, at vi i ”høj grad” er troværdige. 39 procent mener, at Verdens Bedste Nyheder i ”nogen grad” er troværdige. Omvendt svarer otte procent, at vi i ”mindre grad” er troværdige – og én procent mener, at vi ”slet ikke” er troværdige.

”Vores troværdighed er alt. Vores projekt er ikke blot at give folk håb. Det skal være et faktabaseret håb,” understreger Sophie Rytter Skjoldager.

Vi har stadig en opgave foran os

Udover at spørge til kendskabet til Verdens Bedste Nyheder og vores troværdighed, så kigger undersøgelsen også på danskernes holdninger til og viden om verdens udvikling.

Og her viser tallene, at vi her i butikken stadig har et stort arbejde foran os med at oplyse om, hvordan verden egentlig bevæger sig fremad.

Eksempelvis tror blot 34 procent af danskerne, at der i ”nogen grad” eller ”høj grad” sker fremskridt med at løfte folk ud af fattigdom. 52 procent tror i ”mindre grad”, at der sker fremskridt – 12 procent tror slet ikke på nogen fremskridt.

Men hvis man rent faktisk kigger på udviklingen af den globale fattigdom, har verden taget syvmileskridt de sidste årtier. I 1990 levede to milliarder mennesker i ekstrem fattigdom – hvor man altså lever for under 2,15 dollars om dagen. Nu er det anslået 692 millioner, viser tal fra Verdensbanken – stadig et enormt tal, men et fald på 1,3 milliarder mennesker på lidt over 30 år.

Fattigdommen tog et hak op under coronapandemien, fordi de omfattende nedlukninger bremsede økonomisk udvikling verden over. Men verden er kommet over corona-puklen, og den globale fattigdom er altså rekordlav.

”Vi har altså stadig en vigtig opgave foran med at fortælle om alle de steder, hvor verden bevæger sig i den rigtige retning,” afslutter redaktionschef Sophie Rytter Skjoldager.

Om undersøgelsen

Det er 15. gang, at Epinion undersøger danskernes kendskab til Verdens Bedste Nyheder.

1.089 danskere på 18 år eller over har svaret. Undersøgelsen er derfor repræsentativ.