03. november 2015
Piger siger nej til omskæring
Det er muligt for piger i Tanzania at slippe for den traditionelle omskæring, men det kræver, at de selv eller deres forældre siger fra. En dansk organisation oplyser om konsekvenserne ved indgrebet.
Eliza Williams. Foto: Kristine Kaaber Pors
I Tanzania har omskæring traditionelt været set som en del af masai-folkets kultur. Indgrebet markerer indgangen til voksenlivet, men kvindelig omskæring kan være farlig for pigerne.
Eliza Williams på 12 år er et godt eksempel på, at det kan lykkes at sige nej til omskæring. Hun bor sammen med sine forældre og storesøstre i Tanzania, tæt på byen Arusha. Ud af 40 piger i hendes klasse er det kun 10-20, der ikke er blevet omskåret. Udover pigerne i hendes skoleklasse, er der lige så mange piger, der ikke går i skole, og mange af disse piger er allerede omskårne og gift. Men ikke Eliza Williams.
Nej til kniven
”Mine forældre sagde, at jeg var tykhovedet, men hvis det absolut var det, jeg ville, så måtte det være sådan”, fortæller Eliza om sin beslutning om ikke at blive omskåret.
Hun blev inspireret af sin skolelærer, der fortalte, hvad kvindelig omskæring betød. Eliza ved godt, at hun er heldig, og at ikke alle piger har samme mulighed for at vælge omskæring fra. ”I landsbyen er der ikke nogen, der siger nej på dine vegne, du er jo bare en pige,” forklarer hun.
Det er der heldigvis nogle, der er i gang med at ændre. Den danske kristne organisation ’Projekt Ulandshjælp til Selvhjælp’ (PULS) har i mange år samarbejdet med den tanzaniske organisation ’Help to Self Help’ (HSH). I 2006 efterspurgte HSH et projekt til at bekæmpe kvindelig omskæring. Projektet er siden 2010 blevet støttet med midler fra Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling.
Risikabelt ritual
Kvindelig omskæring er defineret af Verdenssundhedsorganisationen WHO som alle operationelle indgreb, der involverer delvis eller total fjernelse af eller overgreb på de eksterne feminine kønsdele af ikke-medicinske årsager. WHO kalder alle former for kvindelig omskæring for skadelig praksis og en krænkelse af kvinders rettigheder. Blandt masaierne i det nordøstlige Tanzania udføres omskæringen af ngaribaer, som er ældre kvinder, der lever af at udføre ritualet, og det sker som regel, når pigerne er 10-12 år gamle. Traditionen bruges som et overgangsritual fra barndommen til voksenlivet.
Omskæringen kan have fatale konsekvenser for de piger, den udføres på. Knivene, der bruges, kan overføre smitsomme sygdomme, og i værste tilfælde kan pigerne få blødninger, der leder til døden. Også senere i livet har omskæringen omkostninger, idet mange omskårne piger kan have problemer med sex, og svære fødsler, hvor der er større risiko for at forbløde.
Oplysning forhindrer omskæring
Kvindelig omskæring er forbudt ved lov i Tanzania, men praktiseres stadig, da mange masaier frygter at miste deres særlige kultur og traditioner, hvis den næste generation ikke undervises i at bringe dem videre. Men ikke alle mener, at omskæringen er en vigtig del af at være masai. Til et seminar om omskæring siger Dr. Solomon, der er læge og masai: ”At stoppe skamfering af piger vil ikke ødelægge vores kultur. Vi vil fortsætte med at træne de unge”.
Samtidig er en central del af PULS’ og HSH’s projekt at træne og undervise ngaribaerne i de skadelige følger af omskæring.
”Jeg stoppede med at praktisere, efter at jeg fik mere viden gennem træningen. Da jeg er traditionel fødselshjælper, har jeg også set konsekvenserne af indgrebet, mange kvinder der bløder meget og også enkelte af de små piger, der omkommer. Men før tænkte vi jo, at det skulle til, at det var godt og nødvendigt”, fortæller Noor Kipangane, der har været ngariba i 20 år.
Hvad angår 12-årige Eliza Williams, så regner hun med at gifte sig, når hun er omkring 25 år. Hun griner, når hun bliver spurgt om, om hun og hendes søstre ikke vil få svært ved at finde en masaimand, når de ikke er omskårne.
”Vi kan da bare blive gift med nogle andre mænd. Der er da masser af andre mænd”.
Projekt ulandshjælp til selvhjælp
Projekt Ulandshjælp til Selvhjælp (PULS) er en kristen NGO med det formål at formidle sponsorhjælp til selvhjælp i udviklingslande, ved at støtte modtagernes egne bestræbelser på at forbedre deres tilværelse og blive selvhjulpne.
Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling er en paraplyorganisation for 31 danske kirker og kirkelige organisationer, der samarbejder med partnerorganisationer i over 40 udviklingslande.