28. oktober 2019
Slut med stivkrampe i DR Congo
Endnu et land har fået den dødbringende sygdom stivkrampe under kontrol.
En kvinde i den Centralafrikanske Republik får en vaccination mod stivkrampe. Foto: CCBY Pierre Holtz for UNICEF
Det afrikanske land DR Congo er nu blevet erklæret fri for sygdommen stivkrampe blandt mødre og nyfødte. Dermed bliver DR Congo land nummer 47, der har sat en stopper for stivkrampe siden årtusindskiftet. Der er dermed i dag kun 12 lande tilbage, hvor sygdommen fortsat udgør en alvorlig risiko.
Det skriver organisationen UNICEF, der vaccinerer kvinder som del af et stort internationalt projekt, hvor regeringer, organisationer, virksomheder og pengemænd som Bill Gates er gået sammen for at bekæmpe sygdommen.
De 12 sidste lande med stivkrampe
Der er i dag kun 12 lande tilbage, hvor stivkrampe er en alvorlig sundhedstrussel for mødre og nyfødte: Afghanistan, Angola, Den Centralafrikanske Republik, Guinea, Mali, Nigeria, Pakistan, Papua New Guinea, Somalia, Sudan, Sydsudan og Yemen.
Kilde: UNICEF USA
Stivkrampe er en meget alvorlig tilstand, der skyldes infektion med en bakterie, der findes i jorden. Bakterien findes nærmest overalt, og alle kan blive udsat for den. Men nybagte mødre og nyfødte børn er særligt sårbare. Hvis babyer smittes med bakterien på grund af dårlig hygiejne under fødslen, er der meget stor risiko for, at de dør. Sygdommen får kroppens muskler til at gå i smertefulde kramper, samtidig med at vejrtrækningen bliver lammet, så barnet ikke kan få luft. Men hvis barnets mor er blevet vaccineret, er barnet også beskyttet i den første sårbare tid under og efter fødslen.
Kampen mod stivkrampe har taget mange år, og målet om en stivkrampefri verden er flere gange blevet udskudt, fordi verdens lande ikke har været hurtige nok til at nå målet. Alligevel har det været en kæmpe succes i slowmotion. Siden 1988 er andelen af nyfødte, der dør af stivkrampe, faldet med 96 procent, skriver Verdenssundhedsorganisationen WHO.
Seneste tal fra 2017 viser, at der globalt set stadig er over 30.000 spædbørn, der hvert år dør af sygdommen. Bakterierne kan aldrig helt udryddes, men til gengæld er vaccinen mod bakterien meget effektiv. Derfor er målet, at hvert land skal nå til, at færre end ét ud af hvert tusind nyfødte børn dør af stivkrampe.
I Danmark er forekomsten af stivkrampe faldet markant siden vi i 1950 begyndte at vaccinere børn mod sygdommen. I dag er der stadig 0-2 tilfælde om året, og det er oftest blandt ældre, der ikke har fået vaccinen som børn.