23. august 2010
Somalia: »Fremskridtet gror frem midt i kaosset«
De fleste tænker på Somalia som landet, hvor intet fungerer, og hvor kaos råder Men bag den fortælling gemmer der sig en anden. På en lang række af 2015-målene er Somalia stormet frem fra sin absolutte sidsteplads.
Pirater, klaner, terrorister og borgerkrig. Det er, hvad de fleste forbinder med Somalia. Men forestillingen om det kaotiske land uden en samlet regering står i vejen for en anden fortælling fuld af meget positive overraskelser.
Det påpeger Christian Balslev-Olesen, konsulent og tidligere Unicef-chef i Somalia: »I enhver statistik har Somalia traditionelt ligget på den absolutte sidsteplads. Men, hvad mange ikke ved, er, at Somalia nu leverer de flotteste resultater. Fremskridtet gror frem midt i kaosset,« siger han.
På sundhedsområdet er Somalia stormet frem. 2015-målet om at bekæmpe tuberkulose er nået før tid, malariakurven er knækket, mæslinger nedkæmpet og børnedødeligheden hastigt faldende.
Skoleuddannelse er et andet område, hvor der har været eksplosiv vækst, så 33 procent af de somaliske børn i dag går i skole.
»Det mest bemærkelsesværdige er somaliernes egen vægtning af uddannelse. Det står som den absolutte førsteprioritet for rigtig mange,« siger Christian Balslev-Olesen og henviser til somaliernes økonomiske prioriteringer.
Op mod halvdelen af somaliske familier får sendt penge af slægtninge i udlandet, hvilket ifølge Verdensbanken løber op i 1,5 milliarder dollar om året. Op mod 40 procent bliver primært brugt på sundhed og uddannelse.
Men somaliernes egne prioriteter stemmer langtfra altid overens med den dagsorden, der ligger til grund for den hjælp, som den rige del af verden yder Somalia.
»Det internationale samfund prioriterer sikkerhed, god regeringsførelse og demokratisering og antager, at sundhed og uddannelse først kan komme, når der er orden og fred. Men befolkningens højeste ønske er uddannelse til deres børn,« siger Christian Balslev-Olesen, der læner sig op ad en lang række interview med somaliere.
»Uddannelse er utrolig fundamentalt i det somaliske samfund. Dels fordi Somalia er et nomade- og handelssamfund, hvor det har været vigtigt at kunne læse og regne for at kunne lave forretninger. Dels fordi gode muslimske familier sender børnene i koranskole. Selv om kun en tredjedel af de somaliske børn går i en almindelig skole, går 80 procent i koranskoler. Ud over undervisning i islam underviser mange af dem også i basale kundskaber.«
Seneste
22. september 2024