22. november 2021

Analyse: Svampe-sneakers kan ændre modebranchen

Klodens underjordiske svamperige rummer en verden af løsninger på alt fra plastikemballage til olieudslip. Nu har svampene også startet en vigtig trend i modeindustrien.

Illustration: Lauge Eilsøe-Madsen

Illustration: Lauge Eilsøe-Madsen

Modebranchen står som en af verdens mest forurenende industrier overfor at skulle lave store ændringer. Både på grund af kommende lovkrav og en voksende masse af forbrugere, der stiller kritiske spørgsmål om alt fra klimaaftryk og overproduktion til ordentlige arbejdsforhold. Men ifølge designeren Stella McCartney har der været bemærkelsesværdigt stille, når det kommer til de massive mængder læder, der hvert år bliver produceret til sko, tasker, bælter, frakker og alt derimellem.

Læder betragtes ofte som et bedre og mere naturligt valg end fx kunstigt læder af polyester. Men når læderet kommer fra dyr, kræver det enorme mængder kemikalier for at sikre, at det ikke begynder at rådne, når det hænger i skabet. Faktisk rangerer en Pulse of the Fashion Industry-rapport kolæder til at være det ultimativt mest forurenende materiale i modeindustrien. Udover de farlige kemikalier, er det bl.a. arealforbruget til kvæg, den høje udledning af drivhusgasser og vandforbruget, der får læder til at bonne ud.

Men nu er en række indflydelsesrige brands begyndt at lede efter løsningen i naturen: Under jorden gemmer der sig et gigantisk rige af trådnetværk fra svampe, også kendt som mycelium. Der er længe blevet forsket intenst i, hvordan de lange cellefibre kan hjælpe os med nogle af klodens helt store udfordringer. Vi ved allerede, at nogle slags mycelium kan nedbryde olieudslip, andre kan bruges som isolering og andre byggematerialer, mens først Dell og senest Ikea har lanceret, at de vil bruge svampebaseret emballage til deres produkter.

Stella McCartney, der i hele sin karriere har sagt nej til læder fra dyr, har også fået øjnene op for myceliyms muligheder. Sammen med vidt forskellige mærker som Adidas, Lululemon og Kering har hun dannet et partnerskab med biotech-virksomheden Bolt Threads. Her har et hold af ingeniører udviklet et lovende alternativ til dyrelæder lavet af mycelium, som har fået navnet Mylo. Produktionen ventes at komme op i kommerciel skala allerede til næste år, og senest har Adidas lanceret deres ikoniske Stan Smith sneakers i en ny model af Mylo-læder. For ”tænk, hvis løsningen findes lige nede under vores fødder?” spørger det globale brand i salgsvideoen om den svampebaserede sko.

Stella McCartney

Den engelske modedesigner Stella McCartney har igennem hele hendes karrie haft fokus på miljø og veganske alternativer til pels og læder.

Læs rapporten

Rapporten Pulse of the Fashion Industry fra Global Fashion Agenda scorer forskellige materialers påvirkning på miljøet.
Vælg 2017

Modevirksomheder har i en årrække eksperimenteret med andre veganske alternativer. Men svampelæderets kvalitet og blødhed udmærker sig i en sådan grad, at luksusbrandet Hermès, der er kendt for at stille store krav til netop det, i denne efterårs- og vintersæson har lanceret en mycelium-version af sin klassiske Victoria-taske. Den er udviklet af MycoWorks, en anden startup på det endnu spæde marked for læder af mycelium.

Mens der går to til tre år fra en kalv bliver født, til dens skind bliver til et færdigt produkt, tager det under to uger at dyrke mycelium. Processen kræver langt mindre vand, udleder mindre CO2 og methan. Samtidig er der næsten ingen spild i produktionen, da man kan styre den form, som svampefibrene skal vokse i. Mycelium-læder bliver også rost for sin holdbarhed og for at være bionedbrydeligt. Det står i skarp kontrast til syntetisk læder, der på lossepladsen bliver til mindre dele og partikler, der fx kan ende i havet.

Bolt Threads samarbejder bl.a. med en svampefarm i Holland. Her gror mycelium på bakker med savsmuld i mørke rum, hvor man efterligner de forhold, svampetrådene normalt ville udvikle sig på i en skov. Bolt Threads valgte at fokusere på netop mycelium på grund af gode potentialer for skallering: Der findes efter sigende allerede nok svampefarme i verden til at erstatte den nuværende produktion af dyrelæder.

Myceliumlæder er stadig kun en del af rejsen mod næste generation af mere bæredygtige materialer i modebranchen. Der er lang vej til mainstream. Men det faktum, at globale virksomheder som Adidas satser på at brede det ud, er et vigtigt skridt mod at mycelium-læder og andre naturlige materialer kan blive et reelt alternativ, når dine og millioner af andre forbrugeres udtrådte sneakers skal skiftes ud. Selv spår Stella McCartney, at det kan ændre fremtiden for mode.

 

 

8-10 dage

Så lang tid tager det at dyrke mycelium.