19. august 2013
tættere på en verden uden dødsstraf
Selvom 2012 bød på enkelte tilbageskridt er den globale tendens helt klar: Der findes færre stater, som henretter deres borgere.
Hvert eneste år gør Amnesty global status over brugen af dødsstraf og henrettelser verden over, og organisationens nyeste dødsstraf-rapport bekræfter den positive tendens: Vi kommer tættere og tættere på en dødsstraf-fri verden.
“Kun 1 ud af 10 lande i verden udfører henrettelser. Lederne af disse lande bør spørge sig selv, hvorfor de stadig benytter denne inhumane straf, som resten af verden er ved at lægge bag sig”, siger Salil Shetty, generalsekretær i Amnesty.
I alt har 140 nationer på verdensplan afskaffet dødsstraffen, siden Amnesty begyndte arbejdet for at afskaffe den.
Kun et ud af 10 lande henretter fortsat sine borgere
Blandt de nationer, der henretter flest, indtager Kina en kedelig førsteplads. Amnesty skønner, at Kina henretter tusinder hvert år, men de præcise tal er hemmelige. Iran er det næstmest henrettende land – og endelig ligger Irak på en tredjeplads med næsten dobbelt så mange henrettelser i 2012 som året før. USA ligger på en fjerdeplads.
Men selvom Japan og Gambia efter lange pauser igen valgte at henrettelse borgere i 2012, var der kun 21 nationer tilbage, som udførte henrettelser i løbet af 2012. Det svarer til et ud af 10 lande på verdensplan.
“Den tilbagegang, vi har set i nogle lande i 2012, er skuffende. Men det ændrer ikke på den verdensomspændende tendens til, at dødsstraf bliver mindre og mindre udbredt. I mange dele af verden er dødsstraf ved at blive fortid”, siger Salil Shetty.
Kampen fortsætter
Dødsstraf er direkte i strid med Verdenserklæringen om Menneskerettigheder, som fastslår, at alle har ret til liv. Dødsstraf bryder desuden med princippet om, at ingen må udsættes for tortur eller nedværdigende behandling.
Amnesty er imod dødsstraf i alle tilfælde uden undtagelse, uanset hvilken forbrydelse der er tale om, hvilken personlighed gerningsmanden har, eller hvilken måde staten slår den fængslede ihjel på.
Dødsstraf er overlagt og koldblodigt drab begået af staten i retfærdighedens navn. Dødsstraffen er diskriminerende og bruges uforholdsmæssigt ofte over for fattige og minoriteter.
Amnesty har bekæmpet dødsstraf i mere end 50 år og prøver at redde konkrete fanger, der er dømt til døden, ved at mobilisere mennesker verden over, der taler deres sag. Samtidig forsøger Amnesty at påvirke lande til helt at afskaffe dødsstraffen.