26. november 2023

Tankeklima med Mikkel Hørlyck: "Forståelse, og aldrig fordomme, er det vigtigste, for at kunne forstå en krises dybde"

Mikkel Hørlyck er fotojournalist og manden bag projektet Bygger Fremtiden, som portrætterer livet for mennesker i Sierra Leone, der står midt i klimaforandringerne. I denne udgave af Tankeklima fortæller han om et magisk møde med befolkningen i Sierra Leone.

Foto: Charlotte de la Fuente.

Foto: Charlotte de la Fuente.

Hvordan bliver du påvirket af alle de kriser, som verden i dag befinder sig i?

Jeg bliver rørt over det. Så vurderer jeg, om det er muligt for mig at bruge min profession som fotojournalist til at skabe oplysning på krisen, hvis der er behov for det. Hvis jeg har viljen, evnerne og tiden, hvor det giver mening om en konflikt om at møde de mennesker og dét miljø, hvor det udspiller sig, så dedikerer jeg min tid til det.

De mennesker, som møder nogle af de største udfordringer og problematikker i verden som krig, klimaforandringer i en svær skala, voldsom udnyttelse osv. udvikler samtidig også ofte en meget stærk vilje og evne til at analysere – derfor skal jeg også altid holde mig i god og stærk form og have et godt overblik for at kunne møde historien, hvor krisen er, sådan jeg kan skabe forbindelse og forståelse.

Hvad er den sidste krise, som du er kommet stærkere ud af?

Jeg var i Sierra Leone med Ingeniører Uden Grænser, for at undersøge klimakrisen der, i august 2023. Det var en utrolig stærk og speciel oplevelse. At se et land, så smukt og frodigt, være så udfordret med skrald, regn, vind, fattigdom og en særdeles lang og hårdfør historik med Ebola krise og borgerkrig, så er det samtidigt et land med stor viden om udfordringer. Men det er også et land med alvorlig mangel på kapacitet, til at kunne gøre noget endnu mere effektivt til at løse deres problemer. Det var derfor rørende og magisk at møde en befolkning, der var så positiv og ærlig.

Har du i nyere tid ændret holdning til noget i forhold til bæredygtighed?

Nej. Jeg var glad for at blive klogere på tekniske detaljer på, hvordan man netop skaber mere og bedre bæredygtighed, bl.a. gennem Ingeniører Uden Grænser – Danmarks (IUG) metoder, samt befolkningen i Sierra Leones syn på det. Alt spiller ind. Alle planer er at se blive påvirket. Derfor er kulturforståelse også afgørende. Forståelse, og aldrig fordomme, er det vigtigste, mener jeg, for at kunne forstå en krises dybde, hvor den stammer fra, og hvordan man kan komme ud af det på en stærk måde.

Hvad er din bæredygtighedskæphest, som andre ikke kender eller værdsætter nok?

Jeg vil udfordre spørgsmålet og sige, at hvis der er noget, som jeg gerne så ændret i samfundet, så prøver jeg gennem min profession, liv og relationer, selv at ændre på det, så jeg får en forståelse af, hvad der skal til. Det gør at min evne til at støtte andre, eller selv blive støttet af andre, mere dynamisk, spændende og opløftende.

Hvad gør dig håbefuld for tiden?

At der er gode mennesker overalt. Jeg skal snart på en udenlandsk reportage igen, og jeg ved allerede, at jeg kommer til at møde fantastiske, ægte og ærlige mennesker, der har store oplevelser at fortælle videre for at hjælpe andre mennesker med oplysning og engagement.

Se hans billedserie

Billedserie

Om Mikkel Hørlyck

Mikkel Hørlyck er 32 år og bosat i København. Han er uddannet fotojournalist fra Danmarks medie- og journalisthøjskole.

Han har modtaget priser og hædersbeviser fra blandt andet Danish Picture Of The Year, International Photography Awards og World Report Award.

I dag arbejder han på sine egne projekter, holder foredrag og laver freelance opgaver.