02. marts 2020

Tyrkiet sætter fart på den grønne strøm

Nu kommer næsten halvdelen af den tyrkiske strøm fra vedvarende energikilder, og landet har overhalet sine egne mål for grøn energi.

Tyrkiet har udbygget sin andel af vedvarende energi kraftigt det seneste årti. Her er det Tyrkiets største geotermiske kraftværk ved landsbyen Kizildere. CCBY Geo Thermal

Tyrkiet har udbygget sin andel af vedvarende energi kraftigt det seneste årti. Her er det Tyrkiets største geotermiske kraftværk ved landsbyen Kizildere. CCBY Geo Thermal

Gennem det seneste årti har Tyrkiet tredoblet sin kapacitet i bæredygtig strømproduktion, og 49 procent af landets elektricitet kommer nu fra vedvarende energikilder som vandkraft, sol og vind. Det fortalte den tyrkiske viceminister for Energi og Naturressourcer, Alparslan Bayraktar, ved en konference i Istanbul om bæredygtig energi, skriver den tyrkiske avis Daily Sabah.

Selvom det faktisk er lidt langsommere end væksten i vedvarende energi på verdensplan, der ifølge FN’s Miljøprograms seneste opgørelse omtrent er firedoblet i samme periode, så var Tyrkiets udgangspunkt markant bedre end det globale niveau i 2009. Det betyder, at andelen af vedvarende energi i elektricitetsproduktion i Tyrkiet nu er næsten dobbelt så højt som det globale gennemsnit.

Egen energi skal holde dampen oppe

Udbygningen af vedvarende energi i Tyrkiet er gået så hurtigt, at landet har overhalet sine egne mål indenom. Ministeriet for Energi og Naturressourcer fremlagde en plan om, at Tyrkiet i 2023 – året for landets 100-årets fødselsdag – skulle have 30 procent vedvarende energi i strømproduktionen. Den målstreg blev krydset allerede i 2017.

Tyrkiet er en stor og hastigt voksende økonomi, der forudser en stor stigning i energiforbruget i fremtiden, i takt med at økonomien bliver større. Derfor er det en vigtig prioritet for Tyrkiet at udbygge sin egen energiproduktion, der kan holde dampen og den økonomiske vækst oppe.

Det betyder, også at der er endnu større ambitioner for den grønne strøm. Daily Sabah skriver, at Tyrkiet har planer om at tilføje 10 GW vindkraft, som svarer til mere end halvanden gang af Danmarks samlede vindkapacitet, og 11 GW solenergi indenfor det næste årti, og Det Internationale Energiagentur anslår, at Tyrkiets samlede vedvarende kapacitet vil vokse med 50 procent til 2024.