25. august 2010

U-lande: Ligestillingen nærmer sig

Piger og kvinder i ulandene fylder mere både på skolebænkene og på den politiske scene.

Flere og flere piger starter i skole. Foto: Louise Dyring/Red Barnet

Flere og flere piger starter i skole. Foto: Louise Dyring/Red Barnet

Det går fremad med kvinders rettigheder og ligestilling i mange udviklingslande. Både mellem piger og drenge og mellem kvinder og mænd.

For knap 10 år siden gik kun 91 piger per 100 drenge i skole. Men i 2008 var tallet steget til 96 piger per 100 drenge i grundskolen og 95 piger per 100 drenge på ungdomsuddannelserne.

Også på den politiske scene rykker kvinderne fremad. I dag er 19 procent af pladserne i verdens nationale parlamenter besat af kvinder. I forhold til for 15 år siden er det en stigning på 67 procent.

»Det er vigtigt, at der bliver gjort fremskridt i forhold til ligestilling, fordi det udfordrer en af de mest fundamentale uligheder i alle verdens samfund – uligheden mellem mænd og kvinder,« siger Lisa Ann Richey, professor i Internationale Udviklingsstudier ved Roskilde Universitet.

»Kvinder og ligestillingsforkæmpere er nået rigtig langt, men det går langsomt, og behovet er stort,« tilføjer hun.

Mål 3 – Gode og dårlige nyheder

Fremskridt

I Bangladesh er der nu fuld ligestilling mellem drenge og piger, når det kommer til kønsfordelingen i grundskolen og på ungdomsuddannelserne. For 10 år siden var kønsfordelingen på uddannelserne meget skæv.

I Bahrain deltog 98 procent af kvinderne i 2001 i en folkeafstemning og banede dermed vejen for lovændringer, der gav landets kvinder fulde rettigheder som borgere.

Små projekter, der for eksempel skaffer billig elektricitet i form af biobrændsel i Burkina Faso, Ghana, Mali og Senegal, har givet kvinder mulighed for at tjene penge.

Rwanda har den højeste repræsentation af kvinder i parlamentet i forhold til resten af verden, både de udviklede lande og ulandene.

Udfordringer

Den økonomiske krise har ikke blot skabt mere arbejdsløshed, men også forringet kvaliteten af de tilgængelige job. Kvinder er i højere grad end mænd i risiko for at ende i usikre job med dårlige arbejdsforhold og meget lav indkomst.

I udviklingsregioner som Nordafrika og den sydlige og vestlige del af Asien er kun 20 procent af den lønnede arbejdsstyrke uden for landbrugssektoren kvinder.

I 58 lande besidder kvinder under 10 procent af pladserne i parlamentet.

Blot 9 ud af 151 af verdens valgte statsoverhoveder er kvinder.

Der er stadig færre piger end drenge, der er indskrevet på en grundskole. Endnu færre piger er indskrevet på ungdomsuddannelserne.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.