
20. april 2025
Uddannelse er nøglen til livet – og flere kenyanske børn kan nu låse op
Ni ud af ti kenyanske børn går nu i skole. Det er en markant stigning over de sidste årtier, og det kan man i den grad mærke på en lokal skole i det nordvestlige Kenya.
På den lokale skole ved Campi Somali har de mange studerende, som i pauserne går og snakker. Foto af Lærke Kobberup
Støvet hvirvles op af vinden ved den lokale folkeskole i Campi Somali – en lille skole i det nordvestlige Kenya. Men da børnene vrimler ud af klasselokalerne, bliver det tydeligt, at skolen huser flere elever, end hvad den lille bygning egentlig er bygget til.
Joshua Mutahi, som er rektor på skolen, fortæller mig da også, at antallet af elever er steget fra 300 til svimlende 1.000 på bare fire år.
Det er ikke kun på skolen i Campi Somali, at flere børn finder vej til klasseværelserne. I Kenya er andelen af elever, som går i skole steget fra 65 til hele 88 procent på 25 år.
Der er rigtig mange gode ting ved den udvikling. For det første ved man, at bedre uddannelse kan hjælpe en befolkning ud af fattigdom. For udover, at der er bedre jobmuligheder, når man har afsluttet sin skolegang, så lærer eleverne i løbet af deres uddannelse også mere om hygiejne, sygdom og deres rettigheder.
”Det er meget vigtigt at gå i skole,” siger Joshua Mutahi.
”Vi har et ordsprog, der siger, at uddannelse er nøglen til livet.”
Ændringer, der skaber resultater
Der er mange forklaringer på den positive udvikling i de kenyanske skoler. En af dem er, at den kenyanske præsident tilbage i 2003 indførte gratis grundskole for alle børn. En mulighed som mange børn har gjort brug af.
Men selvom det er godt med mange nye elever, er der også udfordringer. Noget så lavpraktisk som plads kan let blive et problem. I ét af klasselokalerne på skolen i Campi Somali sidder der for eksempel 107 elever.
Tal tilbage i tiden

Antallet af elever i klasselokalerne på skolen ved Campi Somali svinger mellem 50 og 107 børn. Foto af Lærke Kobberup
Og så er der maden. Det er nemlig svært at koncentrere sig, hvis man har en mave, der konstant rumler. Den kenyanske stat sørger for, at der i de mindste klasser – indtil seksårsalderen – er et gratis måltid hver dag, men med mange børn rækker maden ikke særlig langt, og hvis ikke der er mad, kan det betyde, at flere af børnene ikke kommer i skole.
“Vi har elever fra andre klassetrin, som ikke kan holde til at være i skole en hel dag uden mad,” siger Joshua Mutahi.
Og hvis skolen skal sørge for mad til eleverne, så skal der findes penge til det. Noget der ikke er så ligetil. På skolen i Campi Somali koster det årligt per elev 2450 kenyanske shillings, hvis børnene skal have mad på skolen. Det er cirka 128 danske kroner, men det er også en måneds husleje i Kenya – så derfor er det ikke alle forældre, der har råd til at betale.
Der er altså uden tvivl stadig områder, der kan forbedres, men Joshua Mutahi er godt tilfreds med, at der strømmer flere og flere børn ind på hans skole – trods udfordringerne.
For han er overbevist om, at uddannelse kan være med til at give børnene en bedre fremtid.
Verdens Bedste Nyheder var i Kenya med støtte fra GLOBUS-puljen under Udenrigsministeriet.