20. december 2024
Verdens Bedste Nyheders Nytårsquiz 2024
2024 har været fyldt med fremskridt. Store fremskridt endda – også selvom det nogle gange kan være svært at få øje på. Vi har samlet en håndfuld af dem i en quiz, du kan tage med til nytårsaften og give dine venner eller familie et skud god energi til det nye år.
Du kan både printe quizzen ud eller have den klar på telefonen. Svarene findes i bunden af siden.
Spørgsmål #1
Vi starter i klimaets tegn. Den grønne omstilling i energisektoren har ikke været til at overse i år, og mange lande hopper med på den grønne bølge. Hvilket land i verden sætter flest solceller op?
A. Kenya
B. Indien
C. Kina
Spørgsmål #2
Afskovningen af Amazonas-regnskoven er for mange symbolet på biodiversitetskrisen. Og der bliver stadig fældet alt for meget af den dyrebare skov. Men afskovningen er faldet markant, efter præsident Luiz “Lula” Inácio da Silva blev præsident i Brasilien. Afskovningen af Amazonas er på sit laveste i …
A. 9 år
B. 5 år
C. 2 år
Spørgsmål #3
I 2024 lavede den hollandske by Haag som den første by i verden et historisk reklameforbud. Forbuddet blev vedtaget, fordi reklamerne er til for stor skade på befolkningen. Hvad er det, der er blevet forbudt at reklamere for i Haag?
A. Transfedtsyrer
B. Fossile brændstoffer
C. Nikotin
Spørgsmål #4
Ikke alle dyr har lige gode muligheder for at yngle, blandt andet på grund af os mennesker, klimaforandringer og natur, der forsvinder. Men en særlig art har fået deres egen private strand i Grækenland, og det har tændt for romantikken – nu formerer de sig som aldrig før. Hvilket dyr har fået en elskovskur i Grækenland?
A. Den uægte karette-skildpadde
B. Rævehajen
C. Strandkrabben
Spørgsmål #5
Biodiversiteten er under pres. Men hver dag bliver der arbejdet hårdt for at redde de truede dyr. Hvilke af disse dyr blev i 2024 ikke længere kategoriseret som truet?
A. Saigaantilopen
B. Pandaen
C. Den ibiriske los
Spørgsmål #6
I 2024 udryddede Egypten officielt en ældgammel sygdom, som måske var med til at fælde den unge farao Tutankhamon i sin tid. Hvilken sygdom er det?
A. Diabetes
B. Malaria
C. Spedalskhed
Spørgsmål #7
Vacciner redder liv. Det fik Verdenssundhedsorganisationen, WHO, til at lave en strategi for 50 år siden, som skulle få flere vacciner ud i verden, og det har virket. Hvor mange liv blev i gennemsnit reddet per minut i 2024 ved hjælp af vacciner på verdensplan?
A. 1 liv blev reddet i minuttet
B. 3 liv blev reddet i minuttet
C. 6 liv blev reddet i minuttet
Spørgsmål #8
Der er også sket fremskridt i ligestillingens tegn. Der er nemlig et erhverv, som så længe, vi kan huske, har været mandsdomineret, men i dag ser det anderledes ud. Hvilket erhverv har nu næsten lige så mange kvinder som mænd på verdensplan?
A. Forskere
B. Piloter
C. Politikere
Spørgsmål #9
I 1990 boede kun én procent af verdensbefolkningen i lande, hvor partnervold var strafbart. Hvor stor en andel af verdens befolkning gør det nu?
A. 30 %
B. 60 %
C. 90 %
Spørgsmål #10
Næsten alle i verden blev påvirket af corona-pandemien – og i nogle dele af verden betød det, at fattigdommen steg. Men nu er den altså faldet igen og er på sit laveste nogensinde. Hvor mange mennesker lever i ekstrem fattigdom – altså for under 2,15 dollars om dagen – i dag?
A. Ca. 8,5 %
B. Ca. 12,5 %
C. Ca. 18,5 %
Se svarene ved at udvide faktaboksen
Spørgsmål #1
C. Kina. Kina er det land i verden, der udleder allermest CO2. Derfor er det en rigtig god nyhed, at landet har strammet op på den grønne omstilling. Faktisk er der sket så store fremskridt i deres energisektor, at kurven for landets CO2-udledning – som indtil nu kun er steget – måske knækker i 2025.
Spørgsmål #2
A. 9 år. Allerede i 2023 var skovrydningen i Brasiliens Amazonas halveret sammenlignet med 2022. Og igen i år er det faldet – nu er skovrydningen på sit laveste i ni år.
Spørgsmål #3
B. Fossile brændstoffer. Forurening fra fossile brændstoffer dræber millioner hvert år – så det vil byen Haag ikke længere promovere. Det betyder, at man ikke længere må reklamere for flyrejser, krydstogter og benzinbiler i det offentlige rum.
Spørgsmål #4
A. Den uægte karette-skildpadde. Når skildpadder skal yngle, finder de tilbage til den strand, de selv blev udklækket på. Men mange havskildpadder vender desværre tilbage til en strand, der ser noget anderledes ud, end den de forlod som nyudklækkede. Strandene bliver nemlig fyldt med turister og skrald, der skyller op fra havet. Men WWF Grækenland købte for 30 år siden en strand, så den uægte karette-skildpadde kan få fred, og det har betydet, at rekordmange skildpadder har lagt æg i år.
Spørgsmål #5
C. Den ibiriske los. Faktisk er ingen af de tre dyr truede længere! Men det blev først lossens tur i 2024. Det er resultatet af et kæmpestort samarbejde mellem både EU, lokale myndigheder i Spanien, NGO’er og lokale borgere, og det viser, at det virker, når vi går sammen om at redde dyrene.
Spørgsmål #6
B. Malaria. Malaria har eksisteret i Egypten siden år 4.000 før vor tidsregning – og forskere fandt altså ud af, at Tuntankhamon var blevet stukket af en malariamyg, inden han døde. Men nu er landet blevet erklæret fri for malaria af Verdenssundhedsorganisationen, WHO.
Spørgsmål #7
C. 6 liv blev reddet i minuttet. WHO anslår, at deres vaccinationsstrategi har afværget hele 154 millioner dødsfald siden den begyndte for 50 år siden!
Spørgsmål #8
A. Forskere. Mange forestiller sig nok en gråhåret mand i en hvid kittel, når man tænker på en forsker. Men i dag er 41 procent af verdens forskere faktisk kvinder. Det er selvfølgelig godt for ligestillingen, men også fordi mere diversitet betyder, at der bliver forsket i underbelyste emner.
Spørgsmål #9
C. 90 %. Irland var det første land i verden til at gøre partnervold ulovligt i 1982. Siden er 150 lande fulgt efter, og det betyder, at 90 procent af verdens befolkning nu bor i lande, hvor partnervold er strafbart.
Spørgsmål #10
A. Ca. 8,5 %. Vi er heldigvis på rette vej igen efter det store tilbageskridt under corona-pandemien. Nu er fattigdommen igen rekordlav, og vi lever også længere, og flere børn går i skole.