24. maj 2021

Analyse: Verdens vildeste gør-det-selv-guide: Sådan får hele den blå planet grøn energi

Vi er ikke på rette vej til at stoppe klimaforandringerne. Men nu viser verdens førende energiorganisation vejen derhen.

Foto: Thomas Richter on Unsplash

Klimaforandringer. Et af tidens hotteste ord – bogstaveligt talt. Ifølge FN var 2011-2020 det varmeste årti nogensinde. Og temperaturen stiger i takt med, at verden pumper mere CO2 ud i atmosfæren. Nu ligger den globale gennemsnitstemperatur på 1,2 grader over det førindustrielle niveau. 1,5 grader er den tærskel, som forskere siger, at jorden står over de værste konsekvenser af den globale opvarmning.

Vinduet for at vende skuden bliver altså mindre og mindre. Men nu har verdens førende internationale energiagentur, IEA, fremlagt en historisk rapport, som slår fast, at det stadig er muligt at reducere den globale opvarmning til under 1,5 grader – men der er ikke plads til forsinkelser.

Rapporten er en udførlig step-by-step-guide til, hvordan verdens nationer kan reducere deres udledninger, så den globale temperaturstigning ikke når over de 1,5 grader inden 2050: Stop nye kulkraftværker, fjern olie- og gasfelter, erstat benzin og diesel med el, og investér i udvikling af de eksisterende grønne teknologier.

Mens akademikere og miljøforkæmpere mange gange har fremsat lignende anbefalinger, er det første gang, at IEA kommer med sådan et opråb. Og IEA er ikke hvem som helst. Organisationen blev oprettet under OECD i kølvandet på 1970’ernes oliekrise med det formål at sikre energiforsyninger til medlemslandene. I dag er det en af verdens mest indflydelsesrige energitænketanke, der rådgiver om energipolitik, og deres rapporter og prognoser bruges af et hav af investorer, eksperter, miljøorganisationer, forskere, analyseinstitutter og myndigheder.

Så når et markant budskab kommer fra IEA, bliver at et krav om handling indiskutabelt, fortæller eksperter til The New York Times.

Udover at redde planeten er der nemlig også andre argumenter for at følge guiden, som måske kan få verdens ledere til at spidse ører. Fordi selvom IEA vurderer, at fem millioner mennesker i fossilindustrien vil miste deres arbejde, vil et skub imod vedvarende energi samtidig skabe omkring 30 millioner nye jobs. Derudover forudsiger IEA, at den globale efterspørgsel efter olie, gas og kul vil falde drastisk de næste ti år. Derfor er nye investeringer i sorte energier simpelthen en dårlig forretning.

1.5 grader

1.5 grader er den målsætning, som verdens lande har skrevet under på at holde den globale temperaturstigning under i Parisaftalen. Parisaftalen, som blev indgået i december 2015, er den mest vidtgående globale aftale på klimaområdet.

Så når et markant budskab kommer fra IEA, bliver et krav om handling indiskutabelt, fortæller eksperter til The New York Times.

I følge IEA skal 90 procent af verdens el-produktion i 2050 komme fra vedvarende kilder, hvoraf solenergi vil stå for næsten 70 procent. Foto: CCBY Andreas Gücklhorn.

Selv verdens mest forurenende nationer er ved at få øjnene op for, at en omstilling er nødvendig. For eksempel har USA lovet at halvere amerikanske CO2-udledninger ved udgangen af ​​dette årti og sigte mod nulemission i 2050. Samtidig har verdens mest udledende nation, Kina, lovet, at deres emissioner vil toppe inden 2030 og at Kina derefter vil arbejde mod CO2-neutralitet inden 2060. I samme tråd har EU lovet at reducere deres CO2-udledning med mindst 55 procent inden 2030 sammenlignet med niveauet i 1990.

Men selvom flere og flere nationer aflægger klimaløfter, skal barren ifølge IEA sættes endnu højere.

Ifølge deres guide skal alle nationer med det samme stoppe med at godkende nye kulanlæg og olie- og gasfelter. Og om blot fire år skal regeringer over hele verden begynde at forbyde salg af nye olie- og gasfyr og erstatte dem med varmepumper. I 2035 skal bilproducenter stoppe med at sælge nye benzin- eller dieseldrevne biler, og verdens største økonomier skal fuldstændig skifte fra kul- og olie-kraftværker til vind, sol, atomkraft eller kulstofopsamling. Og omtrent halvdelen af ​​alle flyrejser skal foregå med renere alternativer til flybrændstof såsom biobrændstof eller brint i 2040.

Det vil føre til, at næsten alle biler på vejene vil køre på batterier eller brint i 2050, og at 90 procent af verdens elproduktion vil komme fra vedvarende kilder, hvoraf solenergi vil stå for næsten 70 procent. Selvom IEA understreger, at store investeringer i bæredygtige teknologier er nødvendige, kan en stor del af planen udføres med teknologier, som allerede er opfundet eller er i prototype-fasen.

IEA’s klimaguide er altså en stor mundfuld. Men selvom den ikke bringer noget nyt under solen, giver den nyt håb for, at verden stadig kan nå i mål.

Hvis alle verdens nuværende klimaplaner og løfter bliver fuldstændig overholdt, vil verden stadig ikke kunne holde den globale gennemsnitstemperatur under 1.5 grader, skriver IEA. Derfor skal ambitionerne skrues op.