25. januar 2016
Vi har næsten udryddet polio
Udbredelsen af den frygtede poliovirus, der lammer og dræber børn, er faldet med mere end 99,9 procent siden 1988.
Department of Foreign Affairs and Trade / CCBY
For under 30 år siden hærgede poliovirussen i mere end 125 lande. På verdensplan blev cirka 1000 mennesker lammet hver eneste dag, og tusinder døde. Ofrene var oftest børn under fem år. Men polio er nu næsten udryddet, forklarer Andreas Hasman, der er vaccinationsspecialist ved Unicefs regionale kontor i Nepal. Her arbejder han med at udbrede nye typer poliovaccine til sundhedsministerier og regeringer i Sydasien.
”I hele 2015 var der kun 72 poliotilfælde på verdensplan, mod 350.000 i 1988, og Nigeria stoppede helt udbredelsen af polio i landet. Nu er i det kun i Afghanistan og Pakistan, at polio stadig forekommer naturligt,” siger Andreas Hasman, der kalder fremskridtene mod virussen for en kæmpe bedrift for verdenssamfundet.
Enorm indsats
Bag det store fald i udbredelsen af polio står en enorm indsats – verdens største sundhedskampagne. På 20 år er har hele 20 millioner frivillige verden over vaccineret næsten 3 milliarder børn mod polio. Polio kan ikke kureres, men der er billige og effektive vacciner, som bliver administreret oralt i dråbeform. Det betyder, at frivillige nemt kan dele vaccinen ud efter ganske lidt træning, så der er ikke behov for lige så meget højtuddannet sundhedspersonale.
Verdenssundhedsorganisationen WHO anslår, at 13 millioner mennesker har undgået lammelse, og at halvanden million børn har overlevet på grund af vaccinationerne.
Poliovaccine er blevet bragt ud i flodbåde og på æselryg til afsidesliggende landsbyer, og frivillige har gået dør til dør i de mest overfyldte slumområder. Det er nemlig utroligt vigtigt, at alle børn bliver vaccineret mod polio, hvis verden skal virussen til livs.
”Når alle børn er vaccineret, kan vi udrydde polio, for da har virussen ikke noget sted at tage hen. Så længe der er polio noget sted i verden, er der en risiko. Vi vaccinerer også stadig spædbørn mod polio i Danmark, selvom vi ikke har haft et poliotilfælde i 40 år,” forklarer Andreas Hasman.
En kompliceret kamp
Kampen mod polio er utrolig kompliceret. Poliovirussen er nærmest ”usynlig”, idet man kan være smittet uden at få symptomer. De fleste får højest feber af polio, men virussen medfører lammelser i cirka én ud af 200 smittede. Mellem 5 og 10 procent af de lammede dør, når lungemuskulaturen rammes. Er man smittet med polio, kan man smitte andre, også selvom man ikke bliver lammet eller har andre symptomer.
”Den eneste virussygdom, vi mennesker har udryddet, er kopper. Men det kunne ses meget tydeligt, hvis man blev syg med kopper. Det er svært at se, hvem der er smittet med polio, fordi det kun er en ud af 200, der bliver lam. Derfor må man vaccinere alle, og eksempelvis ikke kun den syges naboer og omgangskreds, fordi der er smittede, der ikke har symptomer,” forklarer Andreas Hasman.
Det betyder, at det er rigtig svært at få bugt med polio. Verdenssundhedsorganisationen WHO har da også flere gange annonceret, at polio vil være elimineret inden for en årrække, hvorefter den annoncerede skæringsdato altid er blevet overskredet.
”Elimineringen af polio er blevet rykket adskillige gange, ja. Men vi er i en bedre situation end nogensinde før. Der er kun ganske få områder, hvor der er stadig er polio. Vi har med sikkerhed elimineret én af tre typer polio, og en anden type er ikke set siden 2012. Jeg kan ikke garantere, at vi udrydder polio helt i år. Eller næste år for den sags skyld. Men det kan lade sig gøre. Og det er nu, oven på de kæmpe fremskridt, at det kommer til at ske,” siger Andreas Hasman.
Unicef og kampen mod polio
Polio, på dansk også kaldet børnelammelse, er en virus, der primært rammer børn under fem år.
UNICEF er verdens største indkøber af vaccine. UNICEF arbejder både med at støtte regeringer og sundhedsministerier i udviklingslandene i deres kamp mod polio og med at planlægge og afholde store vaccinationskampagner.
UNICEF delte 1,7 milliarder doser vaccine ud alene i 2014. Hvert barn skal vaccineres flere gange, oftest tre, før vaccinen virker. I 2014 modtog 86 procent af nyfødte i verden tre doser vaccine.
Cirka 80 procent af verdens befolkning lever nu i poliofrie områder. Et område er først sikkert, når alle er vaccinerede, og ingen er smittede. Sidste danske poliotilfælde var i 1976.
Denne artikel blev oprindelig bragt i en kortere version i Metroxpress 22.01.2016