07. september 2011

Vi køber rettigheder til kvinder

Når rettigheder er noget, du skal have råd til, så har kun få kvinder ret i verdens fattigste lande. Derfor skaffer en dansk NGO midlerne, så u-landenes kvinder også kan hjælpe deres land frem mod udvikling.

I Danmark bliver statsborgere ved fødslen udstyret med de identitetspapirer, der automatisk giver dem muligheden for at gå i skole, stemme når de bliver myndige og gør dem lige for loven. I Mali skal du selv betale for de papirer, og derfor har kun de færreste piger og kvinder rettigheder.

Så den danske NGO Kvindernes U-landsudvalg skaffer pengene til papirerne for dem på foranledning af den maliske organisation FEMNET-Mali gennem kampagnen ”Giv en pige ret”.

Et usikkert liv

”Hvis min mand dør, kan hans forældre ikke længere jage mig bort med mine børn,” fortæller Djénéba Keita, der sammen med sin mand fik papir på deres ægteskab i maj 2011. Det betyder, at hun nu også er gift i lovens øjne, og dermed har hun ret til at arve sin mand, hvis han skulle dø, og dermed er både hun og hendes børns fremtid sikret.

Mama Koité: Mama Koité er forkvinde for FEMNET-Mali. Hun ”friede” til Kvindernes U-landsudvalg, som sagde ja, og nu samarbejder vi så om at hjælpe så mange piger og kvinder som muligt med at få deres ret. FOTO: Jette Skadhauge

Vielsesattesten betyder også, at hendes børn kan få deres fødselsattest, som giver dem ret til at gå i skole, og de kan derefter få det id-kort, de skal bruge for at kunne stemme, når de fylder 18. De papirer kan Kvindernes U-landsudvalg og FEMNET-Mali også hjælpe dem med at få, hvis familien heller ikke har råd til dem.

Alle skal have indflydelse

De officielle papirer er selve grundlaget for en positiv udvikling i Mali, der er verdens fjerde fattigste land.

Ifølge Danida kan du ikke opnå en positiv udvikling i et land, hvis du udelukker halvdelen af befolkningen fra indflydelse. Netop også derfor arbejder Kvindernes U-landsudvalg for, at u-landenes piger og kvinder får deres rettigheder, så de kan hjælpe deres land på vej.

”På grund af Kvindernes U-landsudvalg og FEMNET-Mali har flere hundrede piger og kvinder nu fået deres officielle papirer, der giver dem en ny identitet som borger i Mali, en voksende selvtillid og en tro på, at også de betyder noget for udviklingen af deres land,” siger Mama Koité, der er forkvinde for FEMNET-Mali.

 

Fakta

– I Mali er religiøse ægteskaber ikke juridisk bindende, og en mand kan smide sin kone og børn ud, hvis han får lyst – derfor er de statslige vielsesattester så vigtige.

– Det er FEMNET-Mali, der fandt på at skaffe de officielle papirer for pigerne og kvinderne. De bad Kvindernes U-landsudvalg om at hjælpe dem med at samle penge ind til arbejdet.

– Kvindernes U-landsudvalg har arbejdet for at få kvinder og deres rettigheder ind i udviklingsarbejdet siden 1976. I dag er Danmark et af de lande, der vægter ligestilling i udvikling højest.

– På landet i Mali har kun to procent af pigerne og kvinderne deres officielle papirer, mens tallet i byerne er noget højere. På grund af et traditionelt kvindesyn bliver kvinders og pigers rettigheder ikke prioriteret.

– De maliske imamerne støtter i høj grad kampagnen ”Giv en pige ret”, fordi de er enige i, at det er positivt, at et ægteskab ikke uden videre kan blive opløst, så kvinden og hendes børn mister deres eksistensgrundlag.