02. april 2023

”Vi vil gerne have, at folk i Rusland kan se en anden verden”: Dansk organisation bekæmper censur i Putins Rusland

Pressefriheden har trange kår i det enorme land mod øst. Den danske organisation The Why har oversat 50 dokumentarfilm til russisk og sender dem gratis til tv-stationer i Ruslands nabolande og på nettet.

Pressefriheden er under pres i Rusland. Den danske organisation The Why har nu oversat 50 dokumentarfilm til russisk, som de nu har lagt på Youtube og sender gratis til tv-stationer i Ruslands nabolande. Illustration: Lauge Eilsøe-Madsen

Pressefriheden er under pres i Rusland. Den danske organisation The Why har nu oversat 50 dokumentarfilm til russisk, som de nu har lagt på Youtube og sender gratis til tv-stationer i Ruslands nabolande. Illustration: Lauge Eilsøe-Madsen

Masha Drokova krammer og kysser Vladimir Putin.

Hun har lige fået overrakt en medalje af den russiske præsident for sit arbejde som formand for den patriotiske ungdomsorganisation Nashi. Hun rejser sig og spørger Putin, om hun må give ham et kram – og kysser ham hurtigt på kinden. Det er en stor dag for hende.

Hun er brændende patriot og vild med Putin, som hun kalder ”rollemodellen for den type person, hun vil dele sit liv med”. Som 16-årig meldte Drokova sig ind Nashi, der arrangerer moddemonstrationer mod den russiske opposition, ”opdrager” den russiske ungdom ideologisk på store sommerlejre og tracker og generer oppositionspolitikere. Hun steg hurtigt i rækkerne. Med det kom lejlighed, bil og adgang til et eliteuniversitet for Masha Drokova, der kommer fra en fattig barndom på landet.

Men hun bliver også ven med den mere frisindede – og kritiske – journalist Oleg Kashin. En nat bliver Kashin overfaldet udenfor sin lejlighed i Moskva, hvor han bliver slået flere end 50 gange med et stålrør og ender i koma.

Angrebet og den nølende efterforskning bagefter begynder at rokke med Masha Drokovas overbevisning om Putins Rusland.

Hendes historie, fra Putin-kysset til tvivlen, kan man se i dokumentaren Putins Kys fra 2012 af den danske instruktør Lise Birk Pedersen.

Og det kan russere og russisktalende nu også. Den danske medie- og oplysningsorganisation The Why har netop eftersynkroniseret Putins Kys – og 49 andre dokumentarfilm – til russisk og har både lagt dem på Youtube og doneret dem gratis til en række tv-stationer i lande som Moldova, Belarus og Mongoliet.

”Nu får russisktalende adgang til stærke dokumentarfilm om menneskerettigheder, moderne slaveri, krig og korruption,” siger Mette Hoffmann Meyer, der er direktør i The Why. ”Det er global folkeoplysning, og vi vil være med til at sikre fri adgang til faktuel information om verden”.

En anden verden

I Rusland er fri presse… en by i Rusland. Den internationale organisation Journalister uden Grænser rangerer Rusland som nummer 155 ud af 180 lande på deres indeks over pressefrihed. Journalister bliver smidt i fængsel, uafhængige medier bliver suspenderet, og der er en enorm grad af selvcensur, siger Journalister uden Grænser.

Og det er netop derfor, at The Why nu, med støtte fra Kulturministeriet og Wistifonden, har oversat de mange dokumentarfilm og prøver at få dem ud til de russisktalende, forklarer Mette Hoffmann Meyer.

”Vi vil gerne have, at folk inde i Rusland kan se en anden verden,” siger hun, ”og at de får lyst til at vide mere og til at spørge om mere”.

Dokumentarer mod censur

The Why arbejder intenst med dokumentarfilm, forklarer Mette Hoffmann Meyer, der selv har en baggrund som dokumentarchef hos DR.

Organisationen producerer 10 film om året om menneskerettigheder, som både bliver solgt til den store internationale kanal BBC World News og doneret til tv-stationer i udviklingslande. De samarbejder også med 200 organisationer i forskellige lande, der arrangerer visninger af dokumentarfilm, og lægger dokumentarerne på Youtube, hvor de kan ses gratis.

Lige nu har deres engelske kanal flere end 20 millioner visninger, fortæller Mette Hoffmann Meyer, og tidligere er deres film oversat til fx spansk, kinesisk og arabisk.

Og så samarbejder de altså med tv-stationer, der bringer dokumentarfilmene. De nyoversatte film på russisk kommer indtil videre ud hos tv-stationer i Moldova, Belarus (via satellit fra Polen), Mongoliet, Ukraine, Estland og Polen, og The Why arbejder på at etablere nye samarbejder med stationer i Letland, Georgien, Moldova og Ukraine, der alle har russisktalende befolkningsgrupper.

På Youtube er seertallene stadig relativt få på de russisktalende film, omkring 40.000 visninger indtil videre, for de kun har været udgivet en uge – men allerede nu kan The Why se, at omkring halvdelen af seerne befinder sig i Rusland.

”Vi er imod censur, og vi tror på, at fri oplysning er med til at skabe indsigt og give medmenneskelig forståelse på tværs af kulturer og andre skel,” siger Mette Hoffmann Meyer.

Og Masha Drokova, patrioten der kyssede Putin? Hun forlod først ungdomsorganisationen Nashi, flyttede ud af Rusland i 2010 og kom til USA i 2014, hvor hun nu er investor i Silicon Valley – og sidste år undsagde hun offentligt både Nashi og Putin.

 

Efter invasionen strammer Rusland skruen mod uafhængig journalistik

Efter Rusland angreb på Ukraine har landet kun skruet op for indsatsen mod uafhængige medier og journalister, ifølge Dmitry Muratov, en russisk redaktør og modtager af Nobels Fredspris for sit arbejde for pressefrihed.
Læs her

155

Ruslands placering på Journalister uden Grænsers liste over landenes pressefrihed

Rusland forfølger journalister

Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International har undersøgt, hvordan de russiske myndigheder slår ned på pressen.
Læs her