10. november 2024
Afrikanerne vil høre musik på deres stammers egne sprog, og danske Martin har gjort det nemt
Afrikansk musik hitter globalt i de her år. Også på kontinentet selv, hvor mere end 3000 forskellige sprog nu kan findes på én platform
Foto: Mavin Records
Ordet mdundo er swahili og betyder ”rytme”. Og så er det navnet på en af de største afrikanske musiktjenester, der i skrivende stund har næsten 38 millioner brugere. En slags afrikansk ”Spotify”, der har givet brugerne adgang til et kæmpe udvalg af musik på en nem og lovlig måde.
Iværksættereventyret startede egentlig for 12 år siden i Kenya, hvor danske Martin Møller Nielsen spottede et behov for en musiktjeneste, der kunne fungere under afrikanske forhold. Selv om mere end otte ud af 10 afrikanere i dag ejer en mobiltelefon, er det kun lidt under halvdelen af dem, der også har adgang til internettet fra deres mobil, viser en af de nyeste undersøgelser fra Afrobarometer. Kenya er et af de lande på kontinentet, hvor mobildækningen er størst med over 90 procent af befolkningen, der har en mobil i lommen.
”Mdundo er baseret på en hjemmeside i stedet for en app, og det gør hele opsætningen meget simpel. En stor del af vores brugere har slet ikke smartphones, det er mere basale mobiltelefoner. Og så komprimerer vi for eksempel sangene, så de kan downloades med så lidt internetdata som muligt, for selv om flere og flere afrikanere har adgang til internettet, så er det stadig relativt dyrt i forhold til folks indkomst,” forklarer Martin Møller Nielsen, da jeg møder ham i Lagos, Nigeria.
Mdundo er ved at brede sig fra Østafrika til andre dele af kontinentet. Og Nigeria er med sin kæmpe befolkning på omtrent 230 millioner indbyggere og status som en af Afrikas største økonomier et stort potentielt marked. Musiktjenesten har i dag knap 35 millioner brugere hver måned – og 8 millioner af dem lytter i Nigeria.
Lyden af modersmål
Ud over teknikken, der tager højde for dyrt og dårligt internet, så er der også en anden vigtig faktor i Mdundos succes: musikken. Eller rettere udvalget af musik. For med mere end 150.000 afrikanske musikere i kataloget betyder det, at Mdundos brugere kan lytte til musik på deres eget sprog.
”En stor del af den musik, der bliver lyttet til hos Mdundo er på de lokale stammesprog, som der er cirka 3000 af på hele kontinentet. I Nigeria kan det for eksempel være musik fra den nordlige del af landet, hvor de taler hausa. I Kenya kan det være fra den centrale del af landet, hvor man taler kikuyu. Det betyder enormt meget at kunne lytte til musik på ens modersmål. Ligesom vi også relaterer til dansksproget musik på en særlig måde,” forklarer han.
Mdundo har i skrivende stund 38 ansatte, heraf 11 ansatte i Nigeria.
●Udbredelsen af smartphones er allerede nu i hastig vækst. Det er i dag kun lidt over halvdelen af mobiltelefonerne i Afrika Syd for Sahara, der er smartphones, men brancheforeningen GSMA forudsiger, at det stiger til knap 90 procent i 2030.
Kilde: GSMA i rapporten The Mobile Economy Sub-Saharan Africa 2023.
Nye tider på hitlisterne
Ifølge Martin Møller Nielsen er vi vidner til en slags “demokratisering af global musik”, når der i de her år bliver blæst afrobeats ud af højtalerne i såvel Lagos som Løgumkloster. Det er nemlig et udtryk for at musik fra ellers underrepræsenterede regioner som Asien, Latinamerika og Afrika tager en andel af de globale toplister, der i højere grad svarer til deres befolkningsandel.
”Afrobeats er lige nu den hurtigst voksende musikgenre i verden. Det ene del af forklaringen er selvfølgelig, at der kommer noget rigtig godt musik ud af Afrika – og ikke mindst Nigeria – i de her år. Men det handler også om, at når afrikanerne kommer online, så lytter til rigtig meget til deres egen musik. Og det bliver registreret af algoritmerne globalt hos for eksempel Youtube, TikTok, Spotify, osv. På den måde er vi andre også blevet vænnet til den her type musik”, forklarer han.
Hvis man ikke allerede regelmæssigt vrikker hofterne til afrobeats, så kan man ifølge den danske tech-iværksætter lige så godt komme i gang. For de afrikanske musikere har ikke tænkt sig at træde ned fra verdensscenen igen lige foreløbigt.
”Det er den samme udvikling, som vi har set tidligere med for eksempel k-pop og reggaeton. Jeg tror, at vi som vesterlændinge skal til at vænne os til, at det ikke længere er 80 procent af hitlisterne, der består af musik fra vores egen del af verden. Og det synes jeg, er sindssygt fedt”, forklarer han.
Verdens Bedste Nyheder var inviteret til Nigeria af Udenrigsministeriet, der også har dækket transport og ophold på turen.