21. december 2017

Årets hitliste: her er Verdens Bedste Nyheders Favoritter

Endnu et år er næsten forbi, og som altid er der både sket gode og dårlige ting i verden. Hver fredag har du kunnet læse en artikel fra Verdens Bedste Nyheder i Metroxpress, hvor vi sætter fokus på de ting, der gør livet bedre for millioner af mennesker. Her bringer vi et par af de bedste nyheder fra 2017, som du måske ikke nåede at læse.

CC BY Stephen Bachenheimer/Global Partnership for Education

CC BY Stephen Bachenheimer/Global Partnership for Education

Medicin er blevet mainstream

Tilbage i 2000 var det kun 90 personer i Sydafrika, der havde adgang til den livsvigtige medicin mod hiv/aids. Men i 2017 var antallet af patienter med adgang til medicinen steget til fire millioner. Det skyldes især, at prisen på pillerne er faldet ekstremt meget i verden generelt. I 2000 kostede en behandling 10.000 dollars per person om året, men i dag ligger prisen på under 100 dollars i mange afrikanske lande. Det giver håb om, at sygdommen kan standses, for når man kommer i behandling, redder man ikke kun selv livet – man har også langt mindre risiko for at smitte andre.

Verden vil stoppe forurening med kviksølv og plastik

2017 blev året, hvor verdens lande blev enige om to vigtige miljøaftaler. Først kom Minamata-konventionen i august, hvor verden aftalte at stoppe med at udlede kviksølv i miljøet. Det er vigtigt, fordi det flydende tungmetal kan give hjerneskader og skade børns intelligens. En af de store årsager til kviksølvforurening er små private guldgravervirksomheder i fattige lande, og her er der nu spirende interesse for en ny metode til at udvinde guldet uden at bruge kviksølv.

Tidligere denne måned blev verdens miljøministre så langt om længe enige om, at vi også skal stoppe plastikforureningen af havet. Den beslutning bliver modtaget med glæde af miljøorganisationer og eksperter, der kalder det et vigtigt første skridt. De understreger samtidig, at der skal handling bag ordene, for det er endnu ikke besluttet, hvad der skal ske i praksis. En lang række lande er dog allerede begyndt at sætte ind mod plastikforurening. Senest forbød Kenya i 2017 al brug og produktion af plastikposer.

Flere siger farvel til dyb fattigdom

Nye tal viser, at stadig flere mennesker kommer ud af ekstrem fattigdom og opnår en indtægt, der måske ikke er prangende, men i det mindste til at leve for. Den globale middelklasse nåede i år op på 3,2 milliarder mennesker, når man tæller antallet af personer, der har en indkomst på mellem 10 og 100 dollars om dagen. Samtidig er antallet af børnearbejdere i verden faldet fra 245 mio. til 152 mio. på de sidste 17 år. Desværre steg sulten i verden i 2017 efter mange år med fald. Det hænger især sammen med øget konflikt og ufred.

Diamanter gavner nu i Sierra Leone

Smuglerpenge fra diamantminer var engang med til at holde borgerkrigen i Sierra Leone i gang. Men krigen er for længst forbi, og i fremtiden vil landets rigdom af diamanter og andre mineraler også komme lokalbefolkningen til gode i det vestafrikanske land. En ny lov blev nemlig taget i brug i 2017. Den forpligter alle mineselskaber til at bidrage til udvikling i de områder, hvor de udvinder mineraler. Lokalbefolkningerne skal også fremover være med til at bestemme, hvordan deres del af kagen skal bruges.

Romantisk film hitter med krav om lokum

I 2017 udkom den indiske biograffilm “Toilet: A Love Story”. Det er en klassisk Bollywood-film med drama, sange og store følelser mellem et ungt par. Kvinden vil skilles, fordi manden og hans konservative far ikke mener, at familien har brug for eget toilet. Dramaet er samtidig politisk, fordi den handler om et af de store tabuer i landet – at mange fattige indere er nødt til at besørge på gaden eller marken. Filmen var et kæmpehit og solgte mange billetter i Indien. Men inderne nøjes ikke at synge og danse om emnet. De seneste tre år har Indien bygget 53 millioner nye toiletter.