15. maj 2022
Bangladesh beskytter millioner af mennesker mod dødbringende storme
Klimaforandringerne rammer Bangladesh hårdt med storme og oversvømmelser, men i dag dør langt færre af det voldsomme vejr end tidligere.
Pigen, der smiler på billedet, går i skole i et multifunktionelt beskyttelseshus, når der ikke er storme i Bangladesh. Foto: Isabella Canto Nielsen
Stormen river træer op fra rødderne, tage flyver af huse, biler mases flade af kollapsede telefonmaster, hele hjem bliver skyllet væk af store vandmasser.
Sådan har virkeligheden i mange år set ud i Bangladesh, et af de mest sårbare lande i verden, når det kommer til klima, fordi 90 procent af landet ligger mindre end ti meter over havet. Og på grund af klimaforandringerne rammes Bangladesh nu oftere af ekstremt vejr som cykloner og monsuner, der leder til voldsomme oversvømmelser. Forskere fra universitet i Dhaka estimerer, at inden 2050 vil hver syvende indbygger i landet blive fordrevet på grund af de stigende vandmasser og ekstremt vejr.
”Der er mange, der siger, at uforudsigeligheden er noget af det værste, vi mennesker kan udsættes for, men bangladesherne giver udtryk for, at det faktisk er forudsigeligheden, som er det værste for dem. For det er forudsigeligt, at oversvømmelserne kun bliver endnu værre,” siger udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S).
Tidlig varsling redder liv
Men der er et lys i mørket, for Bangladesh er flere gange blevet fremhævet som verdensmestre til klimasikring. I 1970 havde landet kun 42 beskyttelseshuse, der er stabile bygninger lavet af beton, hvor folk kan søge ly, når cyklonerne rammer. I dag har de over 12.000 beskyttelseshuse nær kysten, med plads til næsten fem millioner mennesker. Det betyder, at i dag dør under 100 mennesker, selv når de voldsomste cykloner rammer. Det er i stor kontrast til i 1970, hvor 500.000 bangladeshere omkom under en cyklon, der blev døbt ”Bhola”, og det er selv om befolkningstallet siden 1970 er vokset fra 64 millioner til 161 mio. mennesker.
De mange reddede liv skyldes ikke kun beskyttelseshusene, men også at der i dag er veludviklede beredskabsplaner og et stort og velfungerende katastrofeberedskab. Med hjælp fra blandt andet dansk bistand har Bangladesh opbygget effektive vejrvarslingssystemer og cyklonsporing via satellitter.
Der er mange, der siger, at uforudsigeligheden er noget af det værste, vi mennesker kan udsættes for, men bangladesherne giver udtryk for, at det faktisk er forudsigeligheden, som er det værste for dem.For det er forudsigeligt, at oversvømmelserne kun bliver endnu værre.
Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen
Bangladesh' tiltag mod Klimaforandringer:
Bangladesh sender advarsler om ekstremt vejr via radio, mobiltelefoner og frivillige, der kører ud på motorcykler med megafoner. Gymnasieelever bliver trænet i cyklonparathed og alle husholdninger i sårbare områder får besøg af en person til at informere om det nærmeste beskyttelseshus, der alle er placeret i gåafstand. Det redder liv, når katastrofen rammer, og for at klare sig i den følgende tid dyrker Bangladesh også nu mere klimaresistente fødevarer. Samtidig hæves huse nu på blandt andet pæle, så der er mindre risiko for, at de bliver oversvømmet.
Tidlig varsling kan nemlig ikke bare redde tusindvis af liv, men også forhindre materielle skader for enorme beløb. Det giver god økonomisk mening, for besparelserne er mindst ti gange større end investeringerne i varslingssystemerne, viser tal fra klimatilpasningsorganisationen Global Commission on Adaptation. Kan man advare befolkningen bare 24 timer før en storm, kan det reducere de efterfølgende skader med hele 30 procent.