02. maj 2022
Analyse: Det er muligt at holde opvarmningen på to grader
Ny forskning viser, at verdens lande nu kan begrænse den globale opvarmning til under to grader. Det kræver ”bare”, at de gør, som de har lovet.
For første gang er der rent faktisk klimaløfter, der kan holde opvarmningen under to grader i 2100. Men vi skal rigtigt i gang med den grønne omstilling lige nu, hvis de skal opfyldes. Illustration: Lauge Eilsøe-Madsen
For kun et årti siden var verden på vej mod en brandvarm fremtid. Hvis vi blev ved med at bygge, producere, spise, transportere, forbruge, som vi havde gjort indtil da – kort sagt, hvis vi vores måde at udlede drivhusgasser kørte som business as usual – ville kloden blive fire-fem grader varmere i 2100, end før industrialiseringen startede.
Fire-fem graders opvarmning ville være katastrofalt. Altså, helt, helt katastrofalt.
Men vi fulgte ikke business as usual. Prustende, hostende og hakkende, med slingrekurs, motorstop og tilløb er den grønne omstilling så småt i gang. Med de politikker, verden har nu, peger pilen på omkring 2,6 graders opvarmning i 2100 (der er tale om et spænd mellem potentielle temperaturstigninger og ikke en præcis forudsigelse, men det bedste bud er 2,6 grader – selvfølgelig med en risiko for endnu mere).
Stadig katastrofalt. Men dog ikke fire-fem graders opvarmning.
Alligevel er der rigtig langt vej til Parisaftalens mål om ”et godt stykke under to graders opvarmning” – og helst maksimalt halvanden grad. Temperaturen er allerede nu steget med 1,2 grader, og verden oplever ekstreme vejrfænomener, oversvømmelser og dødelige hedebølger. Klimakrisen koger korallerne og forstærker den sjette masseuddøen. Så hele verden, og selvfølgelig først og fremmest den rige del af verden, skal virkelig til at skifte gear i den grønne omstilling. Det skal gå meget, meget hurtigere. Også herhjemme.
Nu viser ny forskning , at et godt sted at starte kunne være, at landene rent faktisk gjorde noget så radikalt som… at overholde de klimaløfter og klimamål, de allerede har givet op til sidste års klimatopmøde i Glasgow. Hvis det sker, så er der faktisk en god chance for, at verden i slutningen af århundredet vil kunne begrænse opvarmningen til lige under to grader, skriver forskerne i det videnskabelige tidsskrift Nature.
Der er selvfølgelig en masse enorme forbehold. For det første skal landene jo rent faktisk overholde deres løfter. Forskerne understreger, at det er anslået, at de 20 største økonomier i verden er på vej mod at udlede 1,1 milliarder ton CO2 for meget om året fra 2030 i forhold til deres mål. Samtidig skal landene have langsigtede mål, der rækker 30 og 50 år ud i fremtiden – men de skal også sætte gang i omstillingen nu. Lige nu. Landenes indsats frem mod 2030 er afgørende. Derfor skal vi forholde os meget kritisk til alle langsigtede mål, der ikke bliver bakket op af klimaindsatser på den korte bane, siger forskerne. Ingen hockeystav her.
Desuden er ”knap to graders opvarmning” jo stadig ikke ”et godt stykke under to grader”, og slet ikke halvanden grad. 1,9 graders opvarmning er værre end 1,8, der er værre end 1,7, der er værre end 1,6, der er…
Men klimaambitionerne er altså blevet større. Under Parisaftalen skal landene opdatere deres udledningsmål hvert femte år, og forskningen viser, at landene til dels har opfyldt den ambition. Målene fra den første runde var ikke nok til at få os under to grader, men det er løfterne fra Glasgow altså. Derfor er det vigtigste arbejde til det næste klimatopmøde, COP27 i Egypten, at få landene til at hæve deres langsigtede mål. Og endnu vigtigere er det, at den grønne omstilling starter rigtigt nu. Løfterne skal først og fremmest opfyldes.
Vi ved, hvad der skal til. Vi har den viden og de dimser, vi skal bruge til den første lange del af vejen – forskere peger fx på, at vi allerede nu har 95 procent af de teknologier, der skal til for at gøre vores strømproduktion og elsystem grøn, og vi kan elektrificere mere og mere i andre sektorer, der også skal køre på den grønne strøm: Biler på batterier, opvarmning, nedkøling og flere og flere industriprocesser med varmepumper. Grønt brændstof til den tunge transport. Og vi kan spare meget mere på energien, end vi gør nu.
Problemet er ikke teknologisk. Problemet er heller ikke prisen, når man ser på den samlede udgift for samfundet, og det bliver kun dyrere, jo længere vi venter. Problemet er politisk. Problemet er ambitioner og vilje. Så vi skal holde vores ledere til ilden for at begrænse opvarmningen.
For at undgå klimakatastrofe skal de største udledere drastisk sænke deres emissioner allerede i år. Det betyder, at det skal gå hurtigere med at gøre en ende på vores afhængighed af fossile brændstoffer, og at der skal mere fart på udbygningen af vedvarende energi.
Hvert sekund tæller.
FN's Generalsekretær António Guterres
●Der er omfattende forskning på vej, der viser, at det faktisk er en rigtig god investering at omstille samfundet så hurtigt som muligt, fordi grøn energi og elektrificering både er billigere og mere effektivt end fossilt brændstof og forbrændingsmotorer. Læs her.
Forskning på vejSeneste
22. september 2024