21. maj 2019

Bedre landkort redder liv

Nødhjælpsorganisationer kommer nu hurtigere frem i nødsituationer. Det sker takket være nye landkort, som frivillige hjælper med at tegne online.

Et hold fra Læger Uden Grænser planlægger indsatsen i byen Buzi i Mozambique. Foto: Pablo Garrigos/MSF

Et hold fra Læger Uden Grænser planlægger indsatsen i byen Buzi i Mozambique. Foto: Pablo Garrigos/MSF

Når der rammer en katastrofe et sted i verden, har nødhjælpsorganisationerne brug for at kunne komme hurtigt frem. Men i mange landes afsidesliggende områder mangler der ofte pålidelige landkort, og kortfunktionen i mobiltelefonen virker heller ikke. Derfor kan det tage lang tid at finde vej fra A til B. Og i en nødsituation er tid ikke bare penge. Det er ofte også et spørgsmål om liv eller død.

Det problem har Læger Uden Grænser og Røde Kors nu gjort noget ved. Siden 2014 har organisationerne haft succes med at lave deres egne kort, med hjælp fra hundredvis af frivillige over hele verden. Projektet hedder Missing Maps (manglende landkort), fordi det handler om at få udfyldt de tomme områder på verdenskortet.

”Det er virkelig en game changer,” siger Jan Böhm, der er Læger Uden Grænsers koordinator for projektet.

”For eksempel kommer et nødhjælpshold frem til det sted, hvor der burde være en bro, men den er skyllet væk eller faldet sammen. Med opdaterede kort over lokalområderne kan holdet hurtigt finde en ny rute og nå frem til der, hvor der er brug for hjælp”.

Missing Maps-projektet bygger på onlinesamarbejdet OpenStreetMap, som alle kan hjælpe med at redigere. Det fungerer ved, at frivillige redaktører får vist satellitfotos, og så plotter de veje, bygninger og andre vigtige informationer ind i systemet. Resultatet af de frivilliges arbejde er detaljerede navigationskort, som det er gratis for enhver at benytte.

Missing Maps-projektet har blandt andet vist sit værd i Mozambique, der i år for første gang er blevet ramt af hele to intense tropiske cykloner med kun omkring en måneds mellemrum.

”Vores hold var meget positivt overraskede over, hvor præcise kortene var,” siger Jan Böhm.

Deltag selv i projektet

Du kan også selv være med til at lave landkortene, som organisationerne bruger til at finde vej i katastrofesituationer.

Klik her for at komme i gang:

www.missingmaps.org