17. september 2018

Billige solceller kaster lys over udviklingslandene

De store prisfald på solceller giver millioner af fattige mennesker adgang til elektricitet, selvom de bor langt fra nærmeste kraftværk.

Mecktilda og Stefano sælger små solcelleanlæg i Tanzania, og forretningen går strygende. Foto: CCBY Russell Watkins/DFID

Mecktilda og Stefano sælger små solcelleanlæg i Tanzania, og forretningen går strygende. Foto: CCBY Russell Watkins/DFID

Solceller er blevet et kæmpe hit i verdens udviklingslande, og både i Afrika, Asien og Latinamerika spreder de sig hastigt. Alene siden 2011 er antallet af mennesker med adgang til strøm fra de såkaldte off grid-anlæg seksdoblet.

Off grid betyder, at man selv producerer sin egen elektricitet lokalt, i stedet for at få den gennem ledningsnettet fra et fjernt kraftværk. Det kan både ske gennem små vandkraftværker, biogas, vindmøller og solceller, men det er især solcellerne, der stormer frem. Det skyldes, at prisen er faldet enormt på kort tid.

I 2011 var det kun godt 20 millioner mennesker, der producerede deres strøm lokalt. De seneste tal fra 2016 viser, at 133 millioner nu har fået adgang til lokalt produceret elektricitet. Det fremgår af en nylig rapport fra IRENA, det internationale agentur for vedvarende energi.

STRØM FORVANDLER LIV

”Vi begynder nu at forstå, hvordan lokalt produceret vedvarende energi forvandler livet for dem, der får adgang til den, og hvordan det bringer stabilitet og muligheder til millioner af mennesker over hele verden,” siger Dr. Rabia Ferroukhi, vicedirektør fra IRENAs afdeling for viden, politik og finansiering.

Især de helt små solcelleanlæg på under 11 watt er blomstret op, hvoraf mange primært giver strøm til belysning om natten. Det mest direkte eksempel er fattige familier, der får et par små solcellelamper, så børnene kan læse lektier om aftenen. Men en stor del af den vedvarende elektricitet går også til ting som mobilmaster, vandpumper og gadebelysning.

Lokalt produceret off grid-strøm vil være en væsentlig del af løsningen på at give adgang til elektricitet til den milliard mennesker, som stadig ikke har adgang til elektricitet, vurderer IRENA.