15. april 2015
Dansk fotograf: Ghana er håb frem for hungersnød
Høvdingen til hest og sønnen på motorcykel. Håb og hastig udvikling. Fotografen Ulrik Tofte har med sine prisvindene billeder indfanget et Ghana i en brydningstid
Ulrik Tofte
”Udvikling giver muligheder, håb og drømme. Men hvad betyder det for mennesker? Og hvad betyder det, hvis de ikke kan indfri disse muligheder? ”
Disse spørgsmål havde den danske fotograf Ulrik Tofte med sig, da han i december 2013 rejste til det nordlige Ghana med sit kamera. Han ville bidrage til fortællingen om et nyt Afrika, hvor hungersnød må vige for håb og hastig udvikling. Det projekt kastede adskillige fotopriser af sig, blandt andet LensCultures Portrait Award og otte priser i Prix de la Photographie 2014, Europas største fotokonkurrence.
Fra militærdiktatur til mønsterbryder
Ghana har på få årtier gennemgået en bemærkelsesværdig transformation – både politiske og i forhold til befolkningens levestandard. Landet er en mønsterbryder, der kan bryste sig af en af de mest succesfulde overgange fra militærdiktatur til demokrati i Afrika Syd for Sahara. Hertil hører en fri presse, plads til politisk debat, fredelige valg og indførelsen af en række civile rettigheder. Samtidig er befolkningens levestandard steget markant – sammen med den økonomiske vækst, der er en af de hurtigst voksende i verden. For eksempel er antallet af malariadødsfald blandt børn halveret mellem 2001 og 2013, og Ghana er også én de meget få ikke-OECD lande, som har universel sygesikring.
”Nordghana er et sted med masser af ånd, energi og iværksætteri. Det er et samfund i rivende udvikling. Det fører drømme for fremtiden med sig. Det er jo positivt, men nogle gange kan disse drømme være svære at indfri”, fortæller Ulrik Tofte.
Til hest eller to hjul?
Det går på mange områder godt i Ghana. Men det er også et land i en brydningstid mellem det gamle og det nye, det traditionelle og moderne. Disse modsætninger og brudflader mødte Ulrik Tofte igen og igen på sin rejse. For eksempel da han fotograferede en høvding til hest akkompagneret af et seks mands trommeorkester– og også fotograferede høvdingens søn, der har byttet hesten ud med en motorcykel.
”Jeg mødte meget forskellige mennesker, med meget forskellige muligheder. Der er pigen i marken, der skal hjælpe til i hjemmet i stedet for at gå i skole. Der er den unge mand på motorcykel, der repræsenterer det moderne og et blik rettet med Vestens velstand. Udviklingen afstedkommer spørgsmål. Jeg ville undersøge, hvad der definerer de unges muligheder. Hvilke strukturer har betydning; kønsroller, traditioner, kulturer, osv?”, fortæller Ulrik Tofte.
I hans møde med ghaneserne opdagede han både historier om ufatteligt gåpåmod og til tider alt for barske vilkår.
”En af mine billeder er taget af en brændekløver, jeg mødte. Han var ret opgivende og havde ikke megen tro på fremtiden. Måske med god grund. Men han havde håb for sine børn. At han kunne skabe en bedre fremtid for dem”, fortæller Ulrik Tofte.
Iværksætteri og affaldsblål
Et af Ulrik Toftes mest bemærkelsesværdige møder var den unge iværksætter Maccarthy, der har store planer for sit liv.
”Maccarthy er fuld af gode idéer og meget entreprenant. Han er sådan én, man er sikker på nok skal klare sig. Men der er generelt høj ungdomsarbejdsløshed i Ghana, så det er nødvendigt at styre udviklingen i den rigtige retning”.
Selv om Ulrik Toftes møde med Ghana var et møde med et land i en spændende udvikling, står det også klart for ham, at udviklingen medfører nye udfordringer. Ikke kun for de enkelte borgere, men også i forhold til bæredygtighed og en – trods de økonomiske fremskridt – stigende ulighed
”På nogle punkter går det måske stærkere end ghaneserne kan følge med. Da jeg ankom slog det mig for eksempel, hvor meget røg, der konstant er i luften. Der bliver nemlig brændt husholdningsaffald af hver aften, og i takt med at antallet af mennesker og produktionen stiger, genererer det også større og større affaldsbål”, fortæller Ulrik Tofte.
Se billederne fra Ghana
SE BILLEDERNE FRA GHANA
Ulrik Toftes fotoprojektet er et samarbejde med Ghana Venskabsgrupperne. Ghana Venskabsgrupperne sætter ud fra et rettighedsbaseret perspektiv fokus på de udfordringer, unge mennesker har.
Ulrik Tofte vandt en tredjeplads i Magasinet LensCultures fotokonkurrece for et billede af 18-årige Hamida Yussif, der drømmer om at blive sygeplejerske.
Du kan lige nu opleve 26 af Ulrik Toftes billeder fra Ghana. De er udstillet på Kunstcenter Silkeborg Bad frem til d 14. juni. Billederne vandt otte priser ved det største europæiske fotokonkurrence Prix de la Photographie 2014.
Se også hans billeder fra Ghana på www.udenatblinke.dk