27. november 2017

Færre børn knokler med farligt arbejde

Seneste tal viser, at antallet af børnearbejdere i verden falder, men for mange børn har stadig et problematisk arbejde.

Børnearbejde på en losseplads i Vietnam. Foto: CCBY ILO in Asia and the Pacific

Børnearbejde på en losseplads i Vietnam. Foto: CCBY ILO in Asia and the Pacific

Det går gradvist fremad med at få alle verdens børn ud af børnearbejde. En ny rapport fra den Internationale Arbejdsorganisation (ILO) viser, at antallet af børnearbejdere i verden er faldet fra omkring 245 millioner børn i år 2000 til cirka 152 millioner i dag. Heraf er det lidt under halvdelen af børnene, cirka 73 millioner, der har direkte farligt eller sundhedsskadeligt arbejde.

Kræver stærkere indsats

ILO begyndte at måle børnearbejde i verden i 2000, og de første år faldt antallet af børnearbejdere relativt hurtigt. Men de seneste fire år er fremskridtet gået langsommere, og derfor vil det kræve en langt stærkere indsats fremover, hvis verden skal nå målsætningen om at stoppe alle former for skadeligt børnearbejde inden 2025.

”Vi vil ikke være i stand til at opnå Verdensmålene, medmindre vi forøger vores indsatser for at bekæmpe disse plager,” siger ILO’s generaldirektør, Guy Ryder.

Afrika og Asien er stadig de regioner i verden, hvor langt det meste børnearbejde finder sted. Omkring hvert femte barn i Afrika udfører en eller anden form for børnearbejde, og det foregår oftest i landbruget.

I Afrika syd for Sahara er antallet af børnearbejdere endda steget en smule siden 2012, hvorimod det er faldet i alle andre regioner. ILO skriver i rapporten, at børnearbejde ofte hænger sammen med konflikter og katastrofer.

Hvad er børnearbejde?

Når man taler om børnearbejde, handler det ikke om, at børn for eksempel tjener lommepenge ved at gå med aviser. Det handler om de tilfælde, hvor børn mellem fem og 17 år har et arbejde, der giver dem reelle problemer.

I nogle tilfælde kan det være, fordi arbejdet kræver så lang tid, at barnet hverken har tid til at lege eller gå i skole. I de værste tilfælde er der tale om direkte slavearbejde, der er både fysisk og psykisk skadeligt.