07. maj 2018

Flere børn vaccineret end nogensinde før

Et rekordhøjt antal børn i verden er nu beskyttet mod en række sygdomme, fordi de er blevet vaccineret. Der er dog stadig et stykke vej endnu, før alle børn får det livsvigtige stik.

Vaccinering mod meningitis i Nord-darfur. Foto: CCBY UNAMID

Vaccinering mod meningitis i Nord-darfur. Foto: CCBY UNAMID

Det lille prik i armen eller den lille dråbe på tungen er måske hurtigt glemt igen, men den beskyttende virkning varer længe. Og flere børn får nu glæde af denne beskyttelse mod en række livsfarlige sygdomme end nogensinde før. Det skriver verdenssundhedsorganisationen WHO.

Alene siden 2010 har en række lande vaccineret mange flere børn. Sudan, Filippinerne, Mexico og Vietnam er blandt de lande, der har gjort størst fremskridt. Indien er også begyndt at rykke – her faldt antallet af ikke-vaccinerede børn fra 5,3 millioner i 2010 til 2,9 millioner i 2016, ifølge seneste tal.

”Vacciner er blandt de mest kraftfulde opfindelser i menneskehedens historie. Vi bør ikke acceptere en verden, hvor børn dør af sygdomme, der let kunne undgås med en prisbillig vaccine,” sagde WHO’s generaldirektør, Tedros Ghebreyesus, i sidste uge.

Den øgede vaccinering har haft konkret effekt. Dødbringende sygdomme som polio og stivkrampe blandt nyfødte er nu udryddet i langt de fleste lande, og alene sidste år blev Etiopien, Haiti og Filippinerne helt fri for stivkrampe. Forekomsten af mæslinger er faldet med 84 procent siden år 2000, hvilket estimeres at have reddet omkring 20 millioner børns liv.

Udover at redde liv er vacciner også med til at nedbringe verdens fattigdom. Mange mennesker i udviklingslandene arbejder hårdt for at klare sig, men risikerer at ryge ned i ekstrem fattigdom, hvis de i en periode ikke kan arbejde eller får brug for medicinsk behandling og ikke har nogen sundhedssikring. WHO anslår, at øget brug af vacciner kan redde 24 millioner mennesker fra ekstrem fattigdom inden 2030.

Trods de mange fremskridt er der dog stadig omkring 13 millioner børn i verden, der aldrig får deres første vaccine. To tredjedele af disse børn bor i lande, der er ramt af krig og konflikt. Syrien er det land, hvor andelen af vaccinerede børn er faldet mest siden 2010.