28. november 2021
Flere kaniner skal ikke længere lide for skønheden
En dyrevelfærdsbølge har ramt verden og flere virksomheder og lande siger nu ”nej tak” til kosmetiske produkter, der er blevet testet på dyr.
Mange kaniner får hver dag varige mén eller dør på grund af dyreforsøg i kosmetikbranchen. Nu har Mexico, som det første land i Nordamerika, forbudt det. Foto: Gary Bendig on Unsplash
I EU blev det fuldstændig forbudt at bruge forsøgsdyr på ingredienser til kosmetik allerede i 2013. Det er dog ikke tilfældet i resten af verden. Noget tyder dog på, at det kan være ved at vende. Mexico har som det første land i Nordamerika forbudt forsøgsdyr i deres kosmetikbranche samt importerede skønhedsprodukter, der gør brug af dyreforsøg. Det skete efter 1.3 millioner mexicanske borgere skrev under på, at de ønskede, at dyreforsøg til kosmetik skulle være ulovligt. Mexicos Senat stemte enstemmigt for vedtagelsen.
“Det her er et vigtigt skridt fremad for dyr, forbrugere og videnskaben i Mexico. Den banebrydende vedtagelse viser vejen for, at hele Amerika kan blive det næste marked for skønhedsprodukter uden forsøgsdyr, og bringer os et kaninspring tættere på et globalt forbud,” sagde Antón Aguilar, administrerende direktør for dyrevelfærdsorganisationen Humane Society International (HSI) i Mexico i en pressemeddelelse.
Loven i Mexico er del af en bølge af strammere love og forbud mod brug af forsøgsdyr, der påvirker virksomheder, som producerer skønhedsprodukter verden over. Her har en stop-motion kortfilm med navnet ’Befri Ralph”, som HSI står bag, især været med til at sætte dyrevelfærd på dagsorden.
Videoen er spækket med filmstjerners stemmer som skuespilleren Zac Efrons og Taika Waititis, der blandt andet har instrueret Marvel-filmen ”Thor: Ragnarok”. ”Befri Ralph” gik viralt og allerede få uger efter den blev lanceret i april tidligere i år var den set af 150 millioner mennesker på sociale medier og fik over 740 millioner tags på TikTok. HSI indsamlede næsten fem millioner underskrifter på verdensplan, der vil stoppe kosmetiske dyreforsøg.
Flere kosmetik-virksomheder har efter det massive pres på grund af kampagnen sagt stop til forsøgsdyr eller skærpet deres politik på området. Skønhedsproduktvirksomhederne Lush, P&G, L’Oréal, Avon og mange andre, også mindre virksomheder, arbejder sammen med HSI for at finde alternative metoder til at teste produkter uden brug af forsøgsdyr.
Alternative tests sparer tid og dyreliv
Der findes mange alternative tests, der faktisk virker bedre end dyreforsøg og er mindre tidskrævende.
Et eksempel er, at med rekonstruerede menneskeceller, kan forskere forudse hudreaktioner med op til 86 procent nøjagtighed. Med kaniner er det kun 60 procent nøjagtighed.
Du kan læse mere her: https://www.crueltyfreeinternational.org/why-we-do-it/alternatives-animal-testing
I november vedtog otte stater i USA (Californien, Hawaii, Illinois, Maine, Maryland, Nevada, New Jersey og Virginia) love, der forbyder kosmetiske dyreforsøg. Flere stater i Brasilien har gjort det samme.
Budskabet bliver sat på spidsen
”Befri Ralph” er en stop-motion kortfilm, der følger forsøgskaninen Ralph, der fortæller om en hverdag med smerter og døde familiemedlemmer, men på en underspillet og næsten humoristisk måde.
”Jeg er måske letpåvirkelig, men videoen tog fuldkommen røven på mig,” fortæller Andreas Lindegaard Gregersen, der er lektor på Institut for Kommunikation på Københavns Universitet.
Det, at den først får seerne til at grine og først senere bliver ubehagelig, mener Andreas Lindegaard Gregersen, er for at lulle folk ind.
Han forklarer, at vi ser forfærdelige billeder af dyr eller flygtninge overalt, så mange mennesker er begyndt at filtrere det fra. Man kan simpelthen ikke overskue det. Det er derfor blevet meget sværere for nogle nødhjælps organisationer at trænge igennem. Men den her kampagne går anderledes til værks, og det kan være en grund til, at den har ramt så mange mennesker i hjertekulen:
”Den virker, fordi man ikke skærer hovedet af stakkels Ralph. Den går ikke rent splatter, og den er ikke for meget. Jeg synes selv, at den er voldsom ubehagelig, men jeg får ikke afsky eller lyst til at kigge væk. Jeg var bare ved at tude og er stadigvæk lidt grådlabil, når jeg snakker om den,” siger han og afslutter:
”Jeg tror, at mange tænker, at dyr bare er dyr og ikke mennesker, og at dyr derfor er lidt ligegyldige. Den her kortfilm viser en kanin som et menneske. Ralph er ligesom os og lever et liv ligesom os – og filmen får på den måde seeren til at identificere sig med en kanin. Og kaniner er selvfølgelig ikke mennesker, men de er levende, og de lider”.
HSI arbejder lige nu for at få blandt andet Sydafrika til at forbyde forsøgsdyr til kosmetik. Landet er nemlig det største marked for skønhedsprodukter, hvor forsøgsdyr stadig er tilladt.
●Der er stadig forsøgsdyr i Danmark. De bliver ikke brugt til test på ingredienser til kosmetik, men i stedet til forskning i blandt andet infektioner og vacciner.
Det samlede antal dyr anvendt til videnskabelige formål i Danmark i 2019 var på 252.987.
Seneste
22. september 2024