01. maj 2018
Flere rigtige jobs til ghanesere med handicap
Pres fra handicapbevægelse får regering til at ansætte flere personer med handicap i Ghana
"Nogle personer med handicap begynder at tigge. Men det skaber ingen respekt, tværtimod,” siger Bismark Obeng Boateng, som selv har fået arbejde ved et betalingsanlæg. Foto: Mike Kollöffel
Krykkerne står lænet op ad den røde bygning langs den stærkt trafikerede ghanesiske hovedvej, hvor Bismark Obeng Boateng iført orange vest holder pause fra sit arbejde på betalingsanlægget:
”Det er et rigtig godt job,” siger han, mens bilerne i en lind strøm kører op til de tre små betalingshuse, stopper og er hurtigt videre, mange godt lastet med varer, andre hostende afsted med sort udstødning efter sig.
Siden sommeren 2017 har over 400 mennesker med handicap fået arbejde ved landets mange betalingsanlæg, som bidrager til at finansiere vejbyggeriet. En bevidst kampagne og lobbyvirksomhed fra landets handicapbevægelse har fået regeringen til at gå forrest ved at tilbyde en stor gruppe mennesker med handicap arbejde.
En af dem er Bismark Obeng Boateng, som har mistet sit ene ben på grund af sukkersyge. ”Et job her booster din moral og giver dig mere respekt,” siger han. Han lader sig ikke påvirke af den tunge trafik og støj på sin nye arbejdsplads, men glæder sig i stedet over den faste månedlige indtægt. Det er en klar forbedring i forhold til tidligere, hvor han forsøgte at leve af at sælge tips- og lottokuponer fra en lille bod tæt på sit hjem. Boden passer hans nevø nu, mens Bismark Obeng Boateng selv pendler til sit arbejde på betalingsanlægget 10 km fra sit hjem.
Første ansættelse som 33-årig
Indenfor i den røde kontorbygning finder vi 33-årige Isaac Wadi, som deler kontor med stedets supervisor. Også Isaac er afhængig af sine krykker. Kun fire år gammel blev han kørt over af en fartbilist, som også blev flugtbilist, mens Isaac lå tilbage på vejen med knuste ben.
”Det er mit første rigtige job, så jeg er meget tilfreds,” siger Isaac Wadi. Med en gymnasieuddannelse, og computer og IT-kundskaberne i orden, fandt hans supervisor, Felix Mensah, hurtigt ud af, at Isaac Wadi ville være en glimrende assistent på kontoret, da anlægget snart skal automatiseres.
”Han klarer jobbet perfekt,” siger Felix Mensah, som er glad for de i alt tre nye medarbejdere med fysiske handicap blandt i alt 23 ansatte, der nu arbejder på skift her på anlægget. ”Det er et godt initiativ fra regeringens side, for mennesker med handicap har også familier, de skal tage sig af, og de er derfor også nødt til at have en indtægt,” siger Mensah. Planen er, at halvdelen af alle ansatte på de mange betalingsanlæg skal være personer med handicap.
Regering lover flere jobs
Det er blandt andet efter pres fra den ghanesiske handicapbevægelse, at regeringen har besluttet at rekruttere flere mennesker med handicap i den offentlige sektor. Ikke kun ved betalingsanlæggene, men også i flere ministerier.
Op til det seneste præsidentvalg i landet gik veluddannede med funktionsnedsættelser og handicaporganisationerne i aktion for at kræve, at flere med handicap fra de videregående uddannelser fik ansættelse i det offentlige. Initiativet skabte opmærksomhed og debat i medierne, og fik siden også den nyvalgte regering til at love flere jobs til folk med handicap.
En undersøgelse af beskæftigelsesgraden blandt ghanesere med handicap understreger behovet: hele 90 procent af alle ghanesere med handicap vurderes at være underbeskæftigede eller arbejdsløse. Undersøgelsen er udarbejdet af den ghanesiske handicapparaplyorganisation, Ghana Federation of Disability Organisations, GFD, med støtte fra Danske Handicaporganisationer.
Der er derfor rigeligt at tage fat på både for den ghanesiske handicapbevægelse og landets regering, hvis verdensmålet om beskæftigelse for alle mænd og kvinder, inklusive unge og mennesker med handicap, skal nås inden år 2030. Et af initiativerne handler om at få danske virksomheder til at gå i spidsen for at ansætte flere ghanesere med handicap. Et initiativ som Danske Handicaporganisationer og den ghanesiske handicapparaply havde held til at fremme, da en dansk erhvervsdelegation med dronning Margrethe i spidsen besøgte Ghana i november 2017.