
11. maj 2025
Flyvende førstehjælp: I Ghana leverer droner blod og vacciner fremfor våben
På få minutter bliver livsvigtigt blod sendt afsted med en af de droner, der fylder mere og mere på Ghanas himmel.
Dronerne er testet i al slags vejr. De kan flyve i helt ned til -27 grader. Foto: Zipline.
På hylderne ligger poser med blod side om side. De er nøje sorteret og bliver afkølet af de mørkeblå køleskabe, der brummer tungt i det store, hvide distributionslager.
Hver hylde er markeret med tydelige bogstaver – A+, 0-, AB+ – så medarbejderne iført crocs og kitler uden tøven kan pakke den helt rigtige pose blod ned i de røde bokse med hvide logoer trykt på siden. ’Zipline’ står der på kassen, der senere vil blive fløjet afsted med en drone til et hospital i Ghana.
Vi befinder os cirka fire kilometer fra byen Walewale i det nordøstlige Ghana på en af dronevirksomheden Ziplines seks distributionscentre i Ghana.
Hver dag sender centrene droner afsted med pakker, der indeholder medicin, vacciner og blod, til mange af landets afsides liggende sundhedsklinikker og hospitaler.
“Ved nødstilfælde ankommer dronen inden for 35 til 40 minutter. Hvis det er en normal levering, kan der gå 45 minutter til en time. De er hurtige, effektive og virkelig pålidelige. Især i nødstilfælde,” fortæller Justice Anim.
Han er vicelaboratoriechef på det østghanesiske hospital Kwahu Government Hospital, der hver uge modtager droner fra Zipline.
Justice Anim er ansvarlig for at bestille droner med blod, poliovacciner og malariamedicin til hospitalet. Det gør han ved at sende en SMS eller WhatsApp-besked til et af Ziplines distributionscentre, som herefter pakker bestillingen inden for få minutter og sender den afsted.
Justice Anim, der også har ansvaret for at afhente de indkomne ordrer, er slet ikke i tvivl om, hvorfor dronerne er vigtige. De redder ganske enkelt liv, siger han.
“Så mange, at jeg ikke engang kan holde styr på det.”
Ifølge ham har dronerne blandt andet leveret modgift til dødelige slangebid eller livsvigtigt blod til fødende kvinder, der har mistet for meget blod.
Så selvom mange måske tænker på ord som krig, død og ødelæggelse, når de ser eller hører om droner, så redder luftfartøjet altså liv i det vestafrikanske land.
●Dronerne har en radius på 80 kilometer og kan bære op mod 1,8 kilo. Og ifølge Zipline kan de også flyve i orkaner, kraftig regn og ekstreme temperaturer.
●Zipline er en amerikansk virksomhed, der oprindeligt begyndte at levere blod og medicinske produkter i Rwanda tilbage i 2016. Siden da har virksomheden udvidet til fødevarer, detailhandel, landbrugsprodukter og dyremedicin.
Hvor flyver Ziplines droner?
Ghana er ikke det eneste land, hvor droner flyver med medicin, blod og endda mad. Zipline opererer også i Nigeria, Kenya, Rwanda, Elfenbenskysten, Japan og nogle enkelte stater i USA.
Over 4.000 hospitaler og sundhedsklinikker bliver forsynet af Zipline.
Dronerne har i alt fløjet omkring 170.000.000 kilometer og sendt cirka 1,5 millioner leveringer med over 15,5 millioner varer.
Kilde: Zipline
I kamp mod klokken
Når man kører gennem Ghana, møder hjulene på bilen oftest smalle veje og rødstøvede grusstrækninger frem for tresporede motorveje. Og selvom Ghanas infrastruktur har udviklet sig de seneste år, er der stadig plads til forbedringer.
Nogle steder er vejene hullede, og andre steder er der slet ingen veje eller broer til at komme hen over floder og vandløb. Derfor er det nogle gange nødvendigt at hoppe i en kano for at krydse en flod, fortæller fagkonsulent Angela Ackon. Hun er ansvarlig for kvaliteten og sikkerheden af sundhedssystemet ved WHO’s afdeling i Ghana.
Og dårlig infrastruktur gør det svært at levere livsvigtig medicin eller blod til landets hospitaler og sundhedsklinikker.
Både Justice Anim og Angela Ackon fortæller for eksempel, at biltransport i nogle tilfælde kan tage op til flere timer – og i nødsituationer, hvor hvert minut tæller, kan det i sidste ende være forskellen mellem liv eller død.
“Forestil dig, hvad det har af betydning, når man i en nødsituation skal krydse en flod for at levere blod til en fødende kvinde. Det betyder, at kvinden måske ikke får den nødvendige behandling i tide,” pointerer Angela Ackon og fortsætter:
”Nødsituationer er nødsituationer, netop fordi tid er en afgørende faktor. Og hvis man ikke handler hurtigst muligt, så risikerer man at miste et liv.”
Det var også den mangelfulde infrastruktur, der gjorde, at den ghanesiske regering indgik et samarbejde med Zipline tilbage i 2019 – og det samarbejde har gjort underværker.
”I nogle tilfælde er jeg overbevist om, at det redder liv, at Zipline nu er en del af vores sundhedssystem,” vurderer Angela Ackon, som også har arbejdet i Ghanas sundhedsministerie i 18 år.
Men hun understreger også udfordringerne ved, at Zipline ikke dækker hele Ghana, og at virksomhedens distributionscentre også kan løbe tør for medicinske produkter.






Når en drone vender tilbage efter en levering, bliver den fanget af en krog. Foto: Tanya Maria Møller Knudsen.
Liv fra luften
Dronerne har især sat sit præg på mødredødeligheden i Ghana.
Landets mødredødelighed er næsten halveret de seneste 25 år. Men der dør stadig 263 kvinder per 100.000 fødsler. I Danmark er tallet kun fem kvinder.
Blødninger i forbindelse med fødsel er en af de helt store årsager til de mange mødredødsfald i Ghana. For hvis en kvinde mister for meget blod, og der intet blod er på hospitalets lager, risikerer hun at miste livet.
Og det er her, dronen kommer ind i billedet.
Siden 2019 har droneleveringerne fra Zipline været med til at halvere mødredødeligheden på de sundhedsfaciliteter i Ashanti-regionen i det sydlige Ghana, der bruger Zipline. Det viser et studie, som er offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift BMC Health Services Research. En væsentlig årsag til den positive udvikling skyldes, at Zipline hurtigere kan levere blod i nødsituationer.
Og det er ikke det eneste, dronerne har hjulpet med.
Droneteknologien har også været med til at forbedre adgangen til vacciner i regionen Western North, lyder det i et andet studie, der er publiceret i tidsskriftet Vaccine.
Zipline leverer for eksempel vacciner, der beskytter mod livsfarlige sygdomme som tuberkulose, polio og mæslinger – og de små stik redder også liv.
Men selvom dronerne redder liv, er den flyvende førstehjælp så bare en snuptagsløsning, når en del af problemet i virkeligheden handler om den manglende infrastruktur i landet?
Ikke umiddelbart, mener Angela Ackon.
”Hvis vi vil forbedre kvaliteten af vores sundhedsydelser, skal vi sikre, at de nødvendige produkter er tilgængelige, når de behøves, og hvor de behøves. Så hvis vores normale forsyningssystem svigter et sted, er det vigtigt at have en løsning, der kan dække det hul. Og det er præcis det, Zipline gør,” forklarer Angela Ackon og tilføjer:
”Det er ikke bare et plaster på såret. Dronerne er kommet for at blive. De spiller en unik rolle i både sundhedssystemet og forsyningskæden. Men det betyder ikke, at vi skal lade være med at udvikle vores traditionelle forsyningssystem.”
Det har Verdens Bedste Nyheder også skrevet en historie om.

Når dronen er fremme ved et hospital eller sundhedsklinik, dropper den boksen, som med en faldskærm svæver ned til jorden. Foto: Zipline.
Redning med raketfart
Tilbage i distributionslageret ringer en klokke. Den skærer i ørene, så ingen er i tvivl om, at der står endnu en Zipline-boks klar til at blive sendt afsted.
En ung kvinde snupper kassen og bærer den ud til en af de droner, der hænger på et metalstativ i rummet ved siden af lageret. Hun smider kassen ind i en af dronerne, løfter den ud til affyringsrampen og klikker et par vinger på.
Der lyder skratten fra walkie-talkien, som hænger i hendes cargobukser. Imens kontrollerer hun, at alt er, som det skal være, inden hun lader fingeren klikke på den knap, der bestemmer, at dronen skal skydes afsted.
Klik. Puf. Med 100 kilometer i timen bliver dronen slynget væk fra rampen og ud gennem horisonten. Den bliver mindre og mindre, og den summende lyd fra propellerne forsvinder mere og mere.
Om få minutter vil dronen åbne en luge i skroget og droppe en boks. Båret af en faldskærm vil kassen dale ned mod jorden. Den vil lande tæt ved en sundhedsklinik et sted i Ghana, hvor mennesker som Justice Anim står klar til at gribe den – og endnu et liv bliver måske reddet.
Verdens Bedste Nyheder var i Ghana med støtte fra GLOBUS-puljen under Udenrigsministeriet.
9,5 millioner
Ghana opskalerer samarbejdet med Zipline efter afviklingen af USAID
USA har trukket stikket på verdens største udviklingsorganisation USAID. En organisation der spiller en afgørende rolle for global udvikling – også for Ghana. USAID samarbejder med mere end 100 lande og har et årligt budget på 40 milliarder dollars – over 262 milliarder kroner.
Organisationen hjælper også Ghana med medicinske forsyninger, men på grund af afviklingen af USAID er mange af deres programmer i Ghana sat på pause. Det har gjort det svært for landets hospitaler og sundhedsklinikker at få den medicin og de redskaber, de har brug for.
Derfor har Ghanas regering opskaleret sit samarbejde med Zipline for at opretholde leveringen af essentielle medicinske forsyninger i hele landet.
Kilde: Techpoint Africa, Newsweek og SiliconAfrica.