16. august 2010

Giv os i dag vort daglige... vand

Nogle af de ældste i landsbyen Mununu i Congo kan huske, da flodvandet kunne drikkes. Men det er længe siden, for siden 1950’erne har mineindustrien længere oppe ad flodløbet forurenet miljøet. I dag er det livsfarligt at drikke flodvandet, og det er sundhedsskadeligt at bade eller vaske tøj i det.

Men tirsdag 10. marts 2009 blev et vendepunkt. En tung entreprenørmaskine gik om morgenen i gang med at bore i et højtliggende område af landsbyen. I løbet af syv timer havde boret drejet sig 78 meter ned og var undervejs stødt på flere vandførende lag. Frisk og rent vand fra undergrunden lå parat i boringen. Landsbyens beboere nedlagde fem kilometer rør, så vandet kunne bringes til nye vandposter i landsbyen.

Projektet blev til i samarbejde mellem den danske og den lokale Metodistkirke, men vandet er for alle i landsbyen – og derfor hjalp alle til.

”Før måtte beboerne i Mununu klare sig med grumset vand fra nogle få brønde, og kvinderne brugte halvanden time om dagen på at hente vand til familien. Ofte blev det til 120 liter grumset vand dagligt, som de måtte slæbe hjem,” fortæller Rebekka Steinvig, der som dansk frivillig hjalp Metodistkirken med projektet.

I dag er der rent vand i alle haner. 36 vandposter er fordelt i hele landsbyen, og kvinderne har nu højst 100 meter til den nærmeste hane. De eneste, der stadig må vandre langt efter vand, er kvinderne fra nabolandsbyen, som er begyndt at hente vand fra Mununus vestligste vandpost. Sammen med mange andre af jordens indbyggere venter de stadig på, at rent drikkevand kommer inden for rækkevidde.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.