20. november 2022
International ekspert i 4-dages arbejdsuge: Det er et globalt eksperiment i at gøre arbejdet mere meningsfuldt og sætte en stopper for udbrændthed
Er en 4-dages arbejdsuge kuren mod en kultur præget af udbrændthed? Ja, mener en af verdens førende eksperter i emnet. Pandemi og lockdown har øget nødvendigheden af at tænke i nye løsninger og et opgør med idéen om “den ideelle medarbejder”, der sætter loyaliteten overfor arbejdspladsen over alt andet kan være på vej.
Alex Soojung-Kim Pang har skrevet tre bøger, der guider individer og firmaer til, hvordan arbejdere kan opnå bedre søvn, kreativitet og fokus I den digitale tidsalders arbejdsliv. Foto: Leila Sultanzadeh Foto: Leila Sultanzadeh
Tema: Hamsterhjulet
I dette tema sætter vi i en række artikler fokus på de mulige gevinster ved at gå over til en 4-dages arbejdsuge.
Udbrændthed præger vores kultur.
I kølvandet på denne tilstand følger en særlig adfærd, en vægt, som lægges på den enkelte. Det er ikke noget, man bare kan kurere ved at tage på ferie, tilstanden er ikke midlertidig, og den begrænser sig ikke til arbejdsmiljøer med højt stressniveau.
Dette var nogle af hovedpointerne i journalisten Anne Helen Petersens ofte citerede Buzzfeed-artikel “How Millennials became The Burnout Generation” fra 2019.
Hun undrede sig over, hvorfor bittesmå, tilsyneladende lette opgaver, pludselig var blevet svære så for hende at udføre: bestille tid hos tandlægen, få slebet køkkenknive, den slags ting.
Udbrændthed er selvfølgelig ikke et fænomen, der isolerer sig til kun én generation. Vi har alle fået teknologi, der gør det muligt at være i kontakt med alle døgnet rundt.
Og for mange bliver tiden, hvor vi burde lade de indre batterier op, brugt med fuldt opladte smartphones og et festfyrværkeri sociale medier.
Desuden udleves vores liv i en virkelighed, hvor kriser som corona, den russiske invasion af Ukraine, stigende energipriser og klimakrisen ikke bidrager positivt til vores følelse af stabilitet.
Ser vi på danskere i job scorer godt en fjerdedel (23 pct.) højt på stressskalaen i 2021. Tallet lå på godt en femtedel (19 pct.) i 2017. Det viser de seneste målinger fra Statens Institut for Folkesundhed.
Tendensen kan koste dyrt for enkeltpersoner, virksomheder og samfundet.
Én mulig løsning på udbrændthed er en 4-dages arbejdsuge.
I den anledning har vi snakket med amerikaneren Alex Soojung-Kim Pang, en tidligere professor i videnskabhistorie, der i dag er en af verdens ledende eksperter i den 4-dages arbejdsuge (I ved, sådan en type, der afholder Google Talks med titler som “Ro: Hvorfor du får lavet mere, når du arbejder mindre”).
Jeg ser 4-dagesugen som en del af et større globalt eksperiment i, hvordan vi arbejder, rettet mod at gøre arbejdet mere meningsfuldt, give tid og kontrol tilbage til arbejderne, gøre virksomhederne mere effektive og sætte bremsen på overarbejde og udbrændthed.
Alex Soojung-Kim Pang, forfatter og ekspert i 4-dages arbejdsuge
Den tidligere professor i videnskabshistorie Alex Soojung-Kim Pang, forfatter til bogen "Pause: Arbejd mindre, opnå mere" (2022). Foto: Leila Sultanzadeh
Q&A: Et meningsfuldt arbejdsliv
Hersker der i vores kultur en længsel efter en 4-dages arbejdsuge?
Alex Soojung-Kim Pang: “I årevis har arbejdere i modne økonomier kæmpet med udfordringer omkring betydningen af arbejde: Hvordan gør man arbejdet mere psykologisk givende (eller i det mindste mindre skadeligt), og hvordan forhindrer man det i at overtage mere og mere af vores tid og udbrænde os. Pandemien og lockdown skruede op for nødvendigheden af disse spørgsmål, men viste os også, at det både hurtigere og mere dybdegående er muligt at ændre, hvordan vi arbejder. Hurtigere end nogen troede muligt. I kølvandet på dette leder folk tydeligvis efter måder at høste muligheden for forandring og dirigere den: arbejdsgivere føler, at de bør genopfinde deres arbejdspladser eller arbejdstider, så de kan blive arbejdsgivere, der vælges til af ansatte. Og derved sørge for at ansatte forbliver glade og produktive. Jeg ser 4-dagesugen som en del af et større globalt eksperiment i, hvordan vi arbejder, rettet mod at gøre arbejdet mere meningsfuldt, give tid og kontrol tilbage til arbejderne, gøre virksomhederne mere effektive og sætte bremsen på overarbejde og udbrændthed.”
Hvad er de største forhindringer, der står i vejen for udbredelsen af en 4-dages arbejdsuge?
”Verden fungerer efter en 5-dages tidsplan, så der er stadig masser af logistiske udfordringer i at få en 4-dages uge til at passe ind i den verden. Derudover er der vigtige kulturelle begrænsninger: Vi er så vant til at tænke på overarbejde som uundgåeligt, og vi tænker på lange arbejdstider som et tegn på vores værdi som arbejdere og mennesker. Vi er desuden vant til at se succes som noget, der sker gennem god timing og uhyre lange arbejdstider – ellers sker det slet ikke. Derfor kan det være svært at forestille sig, at det er muligt at arbejde mindre, eller at det kan forbedre vores liv.”
Den 4-dages arbejdsuge har sandsynligvis et sæt iboende værdier eller blik på, hvad et menneske er eller ikke er – hvad er disse?
”Meget interessant spørgsmål! Folk, der fører deres virksomheder til kortere arbejdsuger, taler ofte om behovet for at værdsætte folks fritid og at erkende, at vi først og fremmest ikke er økonomiske bidragydere – at selv folk, der nyder deres arbejde, ikke bør have deres liv domineret af arbejde. Så man kan sige, at den 4-dages arbejdsuge afviser ideen om ”Homo Economicus”, eller den “ideelle arbejder”, der sætter loyalitet over for arbejdspladsen over alt andet. (Skønt ironisk nok: Ved at give folk mere fritid, vil virksomheder sandsynligvis gøre arbejdere mere loyale og mindre tilbøjelige til at forlade dem).”
Hvilke strukturer står i vejen for, at en 4-dages arbejdsuge kan udbredes mere?
”Verden fungerer efter en 5-dages tidsplan, så der er stadig masser af logistiske udfordringer i at få en 4-dages uge til at passe ind i den verden. Derudover er der vigtige kulturelle begrænsninger: Vi er så vant til at tænke på overarbejde som uundgåeligt, og vi tænker på lange arbejdstider som et tegn på vores værdi som arbejdere og mennesker. Vi er desuden vant til at se succes som noget, der sker gennem god timing og uhyre lange arbejdstider – ellers sker det slet ikke. Derfor kan det være svært at forestille sig, at det er muligt at arbejde mindre, eller at det kan forbedre vores liv.”
Alex Soojung-Kim Pang afholder talk til et arrangement af "School of Life" i 2016.
Hvad er for dig de mest oversete fordele ved en 4-dages arbejdsuge for den enkelte?
”Jeg er begyndt at høre fra folk i virksomheder, der har været på 4-dages uge i flere år, at de har været i stand til at stifte familie, og at 4-dages ugen gav dem mere tillid til, at de kunne fortsætte med at arbejde på deres nuværende job og være gode forældre.”
Den amerikanske antropolog David Graeber skrev lidt i bogen “Bullshit Jobs”, at informationssamfundet har skabt en masse meningsløse kontorjobs, som fører til meningsløshedskriser for den enkelte arbejder. En 4-dages arbejdsuge kan nok ikke gøre et job, der ikke var meningsfuldt til at begynde med meningsfuldt – men kan den 4-dages arbejdsuge hjælpe med til at løse meningsproblematikken på andre måder?
“Det tror jeg, det kan på et par måder. For det første har et job en “global” eller “strukturel” betydning: Du kan måske fortælle dig selv, at du uddanner den næste generation, redder liv eller sætter farlige kriminelle bag tremmer. Det holder dig i gang, selv når du har travlt eller har en chef, du ikke kan lide. Men et job har også en ”lokal” eller ”performativ” betydning: Du kan finde tilfredshed i at være i stand til at udføre en bestemt opgave godt, selv hvis den ikke føles jordomrystende. I sit arbejde med (teorien, red.) flow talte Mihalyi Csikszentmihalyi om, hvordan sælgere eller fiskehandlere kunne nyde at hjælpe folk med at finde det rigtige outfit eller skære helt tynde stykker af laks.”
“Slutteligt kan et job være tilfredsstillende på grund af de sociale forbindelser, og følelsen af at høre til, som de giver, uanset om det er til dine kolleger eller kunder, eller fordi du forsørger din familie.”
“Implementering af en 4-dages uge besvarer ikke spørgsmålet om, hvorvidt dit arbejde har mening i en forandrer-det-verden-forstand, men det giver masser af muligheder for performativ og social mening. At finde ud af, hvordan man udfører opgaver mere effektivt eller hurtigere, arbejde sammen med kolleger for at forbedre, hvordan I alle arbejder bedst og sparer tid, kan være tilfredsstillende, uanset hvor I arbejder.”
Kort om Alex Soojung-Kim Pang
Arbejder som leder af global research for non-profit organisationen ”4 Day Week Global”, der promoverer den 4-dages arbejdsuge i hele verden.
Pang har skrevet tre nonfiktionsbøger ”Shorter: Work Better, Smarter and Less”, “Rest: Why You Get More Done When You Work Less”, og “Distraction Addiction” – bøgerne vejleder individer og firmaer i, hvordan de bedre kan opnå søvn, kreativitet og fokus I den digitale tidsalders arbejdsliv.
Han har en Ph.D. i historie og sociologi og videnskab fra University of Pensylvania
Har tidligere arbejdet som professor i videnskabshistorie ved University of California.