19. marts 2018
Internettet når ud til de fattigste lande
Selv verdens allerfattigste lande er godt på vej til at give alle mulighed for at gå på nettet inden 2020. Det giver grundlag for, at flere kan arbejde sig ud af fattigdom.
CCBY World Bank Photo Collection
Mobilt bredbånd (3G) er blevet tilgængeligt mange steder i verdens såkaldt mindst udviklede lande. Over 60 procent af befolkningen i disse lande lever nu i områder, hvor der er 3G-dækning, og tallet ventes at stige med raketfart i de næste to år. I 2020 forventes 97 procent af befolkningen i de 47 lande at være dækket. Det viser en rapport fra FN.
I slutningen af 2017 var antallet af mobilabonnementer i de mindst udviklede lande steget til 700 millioner, hvilket vil sige, at 70 procent af befolkningen havde abonnement.
Når flere mennesker i udviklingslandene får adgang til nettet, giver det ikke kun folk mulighed for at se videoer af søde kattekillinger og hvad man ellers kan hygge sig med online. Internettet hjælper også til at få flere ud af fattigdom, fordi det skaber jobs og sætter gang i økonomien.
Ændrer liv overalt
”Informations- og kommunikationsteknologi ændrer liv overalt og giver ubegrænsede muligheder for bæredygtig udvikling,” sagde Houlin Zhao ved offentliggørelsen af rapporten. Han er generalsekretær for FN’s Internationale Telekommunikations-Union, som blandt andet arbejder for at udbrede kommunikationsteknologi i udviklingslandene.
De positive effekter af den øgede online dækning er blandt andet, at flere kan få deres egen bankkonto, at landenes fattigdom generelt falder og ikke mindst at sundhedsydelserne bliver bedre, fordi små lokale klinikker kan søge viden online.
Selvom rapporten langt hen ad vejen er positiv, er der dog stadig udfordringer. Selvom man lever i et område med 3G-dækning og endda har en mobiltelefon, er det ikke altid det samme som, at man også har råd til at bruge nettet. Prisen er dog allerede faldet betydeligt, og ventes at fortsætte med at falde, efterhånden som flere kommer online.
Tekstbehandling med skolekridt
I nogle udviklingslande har den hurtige udbredelse af IT medført et underskud af både udstyr og personer med den rette træning. Men motivationen for at lære teknologien at kende er stor. For nylig skrev BBC om en computerlærer i Ghana, der underviste i tekstbehandlingsprogrammet Word, uden at skolen havde nogen computere. Han tegnede i stedet hele programmet og alle ikonerne på tavlen med kridt. Da historien spredte sig på internettet, sendte Microsoft læreren en gratis computer.