23. marts 2017
Kæmpefald i kulkraft
I 2016 faldt byggeriet af nye kulkraftværker med næsten to tredjedele på verdensplan, viser en ny rapport. Greenpeace kalder året for et vendepunkt i kampen mod kul.
CC BY Roland Peschetz
Byggeriet af nye kulkraftværker faldt i 2016 med 62 procent på verdensplan. Det store fald skyldes især et politisk kursskifte i Kina og Indien væk fra kul og mod en satsning på vedvarende energi, konkluderer en ny rapport fra miljøorganisationerne Greenpeace, Sierra Club og forskernetværket CoalSwarm.
Den nye politiske kurs har ført til faldende investeringer i kulkraft i de to lande, hvor flere end 100 allerede igangværende byggeprojekter også er blevet fastfrosset.
Og tilbage i januar i år annullerede den kinesiske regering planer om at bygge 103 nye kulkraftværker.
“2016 markerede virkelig et vendepunkt. Kina har nærmest stoppet alle nye kulkraftprojekter i kølvandet på en imponerende vækst i vedvarende energi, som har gjort nye kulkraftværker overflødige. Siden 2013 har landet kunne dække nye energibehov uafhængigt af fossile kilder. Samtidig har lukningen af gamle kulværker, særligt i USA og Storbritannien, ført til store reduktioner i CO2 udslip,“ forklarer Lauri Myllyvirta, som rådgiver i kul og luftforurening hos miljøorganisationen Greenpeace.
Aktiviter forbundet med forberedelse af nye kulkraftprojekter faldt på verdensplan med 48 procent i 2016 og igangværende byggeri af kulværker faldt med 19 procent, afslører rapporten, som også peger på at lande som Vietnam, Tyrkiet, Indonesien og Japan har været langsomme til at reducere byggeri of afvikle brugen af kulværker.