18. december 2017
Landminer er gået af mode
Det er nu 20 år siden, den internationale aftale om at forbyde landminer blev vedtaget. Og forbuddet har haft stor effekt i kampen mod de lumske våben, viser en ny rapport.
En landmine fra Cambodia. Foto: CCBY Australian Department of Foreign Aid and Trade
Langt de fleste lande er nu stoppet med at producere og udlægge landminer. Samtidig har mange lande nu også destrueret de miner, de havde på lager. I alt 53 millioner landminer er blevet uskadeliggjort på den måde siden 1999. Det viser en ny rapport fra researchorganisationen Landmine Monitor.
En del af aftalen er, at landene også skal rydde deres egne minefelter, og senest blev Algeriet i februar erklæret minefrit land. De seneste par år har verden hvert år ryddet omkring 170 kvadratkilometer for landminer. Det svarer til cirka to gange Københavns areal.
Ingen af de 163 lande, der er med i aftalen, har lagt nye landminer. Det seneste år er Syrien og Myanmar de eneste stater i verden, der har gjort det.
Langt de fleste lande overholder aftalen
”De fleste af de 35 lande, der endnu ikke har underskrevet forbuddet mod landminer, overholder alligevel forbuddets hovedpunkter,” siger Mark Hiznay fra Human Rights Watch, der har været med til at producere rapporten.
”Det er i dag de ikke-statslige væbnede grupper, der lægger de fleste af minerne, globalt set. Og selv blandt mange af disse grupper er der nu en voksende modstand mod at bruge dem,” siger Mark Hiznay.
Der er dog også mindre gode nyheder i rapporten. Mange af deltagerlandene er bagud i forhold til, hvornår de efter planen skulle være færdige med at rydde minerne. Og hjælpen til minernes ofre er stadig ofte utilstrækkelig, skriver Landmine Monitor.
Samtidig er antallet af nye ofre for landminer, klyngebomber og andet sprængfarligt krigsaffald steget kraftigt de seneste to år. Det skyldes især konflikterne i Afghanistan, Libyen, Myanmar, Ukraine og Yemen.
Et lyspunkt er dog Colombia, der for nylig skabte fred efter årtiers borgerkrig. Sidste år var der for første gang i 20 år ingen nye meldinger om brug af landminer i Colombia.