22. januar 2018

Lille afrikansk land står nu på egne ben

Børnefonden har lukket deres kontor i østaten Kap Verde. Landet kan nu klare sig selv.

Hovedstaden Praia i østaten Kap Verde. Foto: CCBY David Kirsch

Hovedstaden Praia i østaten Kap Verde. Foto: CCBY David Kirsch

Da den danske udviklingsorganisation Børnefonden ved nytår lukkede og slukkede hovedkontoret i Kap Verdes hovedstad Praia for sidste gang, var det ikke på grund af uro i landet eller mangel på penge til at fortsætte arbejdet. Det var tværtimod, fordi arbejdet med at sikre grundlæggende sundhed og uddannelse til børn og unge i store træk var gjort færdigt. Børnefonden vil nu bruge deres ressourcer i andre lande, der har mere brug for det.

Har rykket sig enormt

”Da Børnefonden kom til Kap Verde, fuldførte kun hvert tredje barn seks års skolegang. I dag lykkes det for næsten alle børn at gennemføre grundskolen. Den forventede levealder er steget, og børnedødeligheden er en af de laveste på kontinentet. Det er vigtige resultater, der – sammen med mange andre – beviser, at det engang så fattige ørige har rykket sig enormt,” siger den konstituerede direktør for Børnefonden, Anne Smith Petersen.

Selvom Kap Verdes præsident har rost Børnefonden for at være med til at skabe fremgangen, er det dog i høj grad også landets egen fortjeneste. Udviklingen skyldes grundlæggende god regeringsførelse, siger den Afrikanske Udviklingsbank, som kalder landet for ”en succeshistorie”.

Ligger nu lunt på demokratisk liste

Østaten Kap Verde blev grundlagt af portugiserne i 1462 som en stor slavehavn vest for Afrikas kyst. Men efter slaveriet ophørte, gik det tilbage for de knastørre vulkanske øer, hvor kun en tiendedel af landjorden kan dyrkes. Landet var derfor ludfattigt, da det i 1975 opnåede selvstændighed, og der var hungersnød, da Børnefonden begyndte sit arbejde i landet i 1989. Men siden er det lykkedes Kap Verde at arbejde sig op til at blive et mellemindkomstland, der kan sammenlignes med for eksempel Marokko.

Siden øerne blev uafhængige i 1975 har der ikke været et eneste statskup, hvilket er en sjældenhed blandt de afrikanske lande, der tidligere var kolonier. I dag ligger Kap Verde på 23. pladsen på listen over verdens mest demokratiske lande, lige mellem Italien, USA og Frankrig.