18. juni 2023
Mærkværdigt myggeprojekt har næsten stoppet denguefeber i Colombia
En ny metode til at bekæmpe denguefeber har haft stor succes i Colombia. I stedet for at dræbe de myg, der spreder sygdommen, avler man flere.
Et gadeevent i Colombia gør opmærksom på fordelene ved myggeprojektet. Foto: World Mosquito Program
Klask! Sådan ender mange møder mellem myg og mennesker. Og når myggen er klasket, er man selvfølgelig også fri for både kløende myggestik, irriterende summen og ikke mindst de farlige sygdomme, som myggen spreder – i hvert fald lige indtil den næste myg kommer summende. Og næste igen.
Men selv hvis man klasker millioner af myg, og måske ligefrem tæppebomber dem med insektgift, vender de altid tilbage til sidst.
I Colombia er de derfor begyndt at bruge en helt anden strategi mod de myg, der spreder en række tropiske sygdomme. I stedet for at prøve at dræbe myggene, har en organisation i Colombia siden 2015 gjort det helt modsatte: De har direkte avlet og udsat endnu flere myg.
Den nye strategi har fået antallet af smittede personer til at falde markant: Der er nu mindst 94 procent færre tilfælde af denguefeber i Aburrá-dalen, hvor blandt andet storbyen Medellín ligger. Det viser en evaluering lavet af organisationen bag projektet, World Mosquito Program.
Bakterie lukker ned for skadelig virus
Umiddelbart kan det virke selvmodsigende, at flere myg giver færre problemer. Forklaringen er, at de mange millioner myg, som forskerne udklækker og slipper fri, ikke er helt almindelige myg. De er nemlig blevet podet med en særlig bakterie, der hedder Wolbachia. Når bakterien er inde i myggen, forhindrer den, at myggen kan sprede en række virus, som blandt andet dengue, zika og chikungunya.
Selve bakterien gør hverken myg eller mennesker nogen skade. Den findes allerede i mange andre insekter, men normalt ikke inde i de myg, der spreder sygdomme. Og når man slipper myg med Wolbachia-bakterien løs i et område, spreder myggene selv bakterien videre til andre myg. Efter et stykke tid bærer de fleste af myggene bakterien i sig, og dermed er der lukket ned for spredningen af virus.
Den nye metode er på vej frem og er allerede blevet brugt i en række lande, blandt andet i Australien, Vietnam, Indonesien og Brasilien. Det har ført til, at antallet af denguesmittede i områderne er faldet markant, viser et studie offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature Communications.
Børn får myggeæg med hjem fra skolen
Inden de første myg bliver sluppet løs, informerer World Mosquito Program de lokale om, hvordan projektet virker, og indhenter tilladelse. I Colombia støtter over ni ud af ti colombianere i de berørte områder op om projektet, og mange af indbyggerne har selv hjulpet med at sprede de tusindvis af myg. Blandt andet har skoleelever fået små rugekasser med hjem, som udklækker myg i massevis i baghaven eller på altanen.
Det kommer måske til at koste nogle ekstra myggestik, men til gengæld kan folk slippe for at få denguefeber, som kan være en ekstremt ubehagelig sygdom. Den kaldes også ”knogleknækkerfeber”, fordi den kan få det til at føles, som om man har brækket alle knoglerne i kroppen. De fleste kommer ovenpå igen efter cirka en uge, men sygdommen kan også være dødbringende.
●Wolbachia-metoden er bare én af flere forskellige nye metoder til at bekæmpe myggebårne sygdomme. Der findes også en særlig svamp, man kan inficere myggen med og opnå den samme virkning. Andre steder forsøger man at bekæmpe antallet af myg ved at udsætte bestrålede sterile myg, og der er også tanker om at prøve at ændre myggenes gener for at gøre det umuligt for dem at sprede sygdomme.
Læs studiet