18. maj 2020

Sværme af svampemyg skal mindske malaria

En ny opdagelse fra Kenya viser måske vejen til at bekæmpe malaria effektivt.

Her ved Victoriasøens bred er der blevet fundet en mikroorganisme, der måske kan blive et vigtigt våben mod malaria. Foto: CCBY Anita Ritenour

Her ved Victoriasøens bred er der blevet fundet en mikroorganisme, der måske kan blive et vigtigt våben mod malaria. Foto: CCBY Anita Ritenour

Myggenet, medicin og insektgift. De klassiske våben mod malaria har i mange år været effektive til at bremse sygdommen, men i de seneste år er bekæmpelsen af malaria begyndt at bremse op. Flere steder er malariamyggen ved at blive resistent overfor gift, og selve malariaparasitten er også begyndt at blive resistent overfor flere slags malariamedicin. Derfor er der brug for nye redskaber til at kontrollere sygdommen, og måske er der en løsning på vej fra naturen, der kan erstatte de gammelkendte midler.

Forskere har for nylig opdaget en særlig svamp, Microsporidia MB, der lever inden i nogle af de malariamyg, der sværmer rundt langs bredden af Victoriasøen i Kenya. Kun fem procent af myggene bærer svampen i sig, og svampen gør i sig selv ikke myggen nogen skade. Men de myg, der har svampen, har den særlige egenskab, at de ikke er i stand til at smitte mennesker med malaria. Det viser et studie fra University of Glasgow og International Centre of Insect Physiology and Ecology, der blev offentliggjort tidligere denne måned i det videnskabelige tidsskrift Nature Communications.

Forskerne bag studiet mener, at det giver mulighed for at bekæmpe malaria på en ny måde. I stedet for at sprøjte med insektgift, eller ligefrem forsøge at udrydde myggen som art via genetiske metoder, kunne man måske sprede svampesporer i området. Hvis langt flere myg kom til at bære svampen i sig, ville de blive harmløse overfor mennesker. Der er dog brug for langt mere forskning for at finde ud af, om det er teknisk muligt at opdyrke og sprede svampen i stor skala.

Samtidig skal det studeres, hvad konsekvenserne for miljøet ville være. Selvom svampen er en naturlig organisme, der allerede findes ved Victoriasøen, er det stadig uvist, hvordan økosystemet reagerer på, at den bliver langt mere udbredt. Derfor er der stadig et stykke vej, før svampen måske kan tages i brug mod malariaproblemerne. Men der er et forsigtigt håb om, at den på længere sigt kan afløse gift og insektnet og gøre et kenyansk myggestik til noget, der bare klør – og ikke kan gøre dig alvorligt syg.

Thomas Gringer Jakobsen

Journalist

Thomas er uddannet fra Journalisthøjskolen. Han har rejst og boet i Indien, Mellemøsten og Latinamerika og har været tæt på både ildfluer i regnskoven og lossepladser med bjerge af brændende affald. Blandt yndlingsemnerne er naturbevarelse, krig og fred, klima og ny teknologi.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.