24. januar 2021
Markant afgørelse i Bolivia: "Kampen for lige kærlighed er begyndt"
Bolivia har godkendt den første registrering af partnerskab mellem to af samme køn. Det er første skridt i kampen for LGBT+-rettigheder i landet.
For første gang nogensinde registrerer Bolivia et partnerskab mellem to af samme køn. Det kan være første skridt i en ændring af landets ægteskabslovgivning. Foto: CCBY Miki Jourdan.
Som de første i Bolivias historie kunne parret David Aruquipa, en 48-årig forretningsmand, og Guido Montaño, en 45-årig advokat, i december gå hjem fra borgerregistreringskontoret i La Paz, Bolivia med officielle papirer på deres kærlighed. Det sker efter en to år lang juridisk kamp mellem parret og de bolivianske myndigheder, som i sidste ende afgjorde, at parret, som har været sammen i over 11 år, havde lov til officielt partnerskab.
”Kampen for lige kærlighed er begyndt i Bolivia, og afgørelsen kan bane vejen for ændringer af ægteskabslovgivning i landet,” siger Susanne Branner Jespersen, som er sekretariatschef hos LGBT+ Danmark.
Kærlighed er en menneskeret
Oprindeligt blev parret nægtet at få registreret deres partnerskab af Bolivias myndigheder tilbage i 2018, men parret tog afslaget til retten.
Mens den bolivianske forfatning ikke anerkender ægteskaber mellem personer af samme køn, argumenterede David Aruquipa og Guido Montaño for, at afvisningen overtrådte Bolivias forpligtelser i forhold til internationale menneskerettighedsstandarder.
Efter to års retssag afgjorde højesteret den 10. december, at afvisningen gik imod internationale menneskerettighedsstandarder, og to dage efter blev parret registreret officielle partnere.
Håbet er, at afgørelsen leder til en ændring af Bolivias ægteskabslovgivning.
Latinamerika er på vej
Det er ikke bare i Bolivia, at LGBT+-rettigheder er kommet på dagsordenen. I resten af Latinamerika har i de seneste år set store LGBT+-sejre.
Eksempelvis er ægteskab mellem personer af samme køn blevet lovligt i Argentina, Ecuador, Brasilien, Colombia, Uruguay og dele af Mexico. Og tidligere i år besluttede den brasilianske højesteret at tillade homoseksuelle og biseksuelle og andre mænd, der har sex med mænd, at donere blod, skriver Gay Times.
”Særligt i Latinamerika har der virkelig været en heftig udvikling i de seneste år. Fremgangen handler om juriske rettigheder. Det betyder eksempelvis, at LGBT+-personer har lov til at gifte sig, hvilke kan give en sikkerhed. Dog er der stadig lang vej igen i forhold til en social accept af LGBT+-personer,” siger Susanne Branner Jespersen.
Fremgangen i Latinamerika de sidste par år står ikke alene. Gabon og Bhutan har sidste år afkriminaliseret LGBT+, imens Nordirland, Østrig, Schweiz og Costa Rica har tilsluttet sig listen af lande, hvor personer af samme køn kan gifte sig.
På trods af fremgang er den globale kamp for LGBT+ rettigheder stadig lang. Ifølge Human Rights Watch er der stadig 70 lande i verden, der i forskellig grad forbyder LGBT+-adfærd. I syv lande straffes det med døden.
”Der er stadig steder i verden, hvor vi har lang vej igen. Her er det blot retten til at eksistere, som fylder. Selvom det kan tage lang tid, er mit håb selvfølgelig, at vi en dag kommer til det punkt, hvor LGBT+-personer i hele verden har lige rettigheder,” siger Susanne Branner Jespersen.