31. august 2016

Miniprojekt laver ringe i vandet i Uganda

En dansk familie har på få år hjulpet mere end 1000 fattige familier i Uganda til en bedre høst og større indkomst.

Det hele begyndte i 2010, da det midtjyske par, Maria og Jens Silkjær, for egne penge, plantede nogle små demonstrationsmarker i en landsby i det nordlige Uganda. Her skulle landbrugsmetoder testes og vises frem for den lokale befolkning.

“For os, som dengang nyuddannede lærer og landmand, var det hjerteskærende, at se folk i et af verdens mest frugtbare lande sulte på grund af mangel på viden,” fortæller Maria Silkjær.

Parret startede derfor organisationen Farming4Life. Sammen med en lokal partner opbyggede de et landbrugsprojekt fra bunden, som i dag, seks år senere, tæller et videnscenter med hovedkontor og demonstrationsmarker i tilknytning til en lokal gymnasieskole.

“Eleverne på skolen bliver undervist på en landbrugsfaglig linje vi har oprettet og de er utrolige værdifulde som ambassadører hjemme i deres landsbyer,” fortæller Maria Silkjær.

Projektet har i løbet af de sidste to år delt viden om landbrugsmetoder med mere end 1000 familier og det er lykkedes at mangedoble høsten, og dermed indkomsten, hos de lokale småbønder. En af dem er skolelæren og landmanden Alfred Akacha, som i dag selv underviser cirka 150 familier årligt.

“Den nye landbrugsmetoder har gjort det muligt for mig, at sende alle mine fire børn i skole, og passe på mine forældre, udover at spare op til fremtidige projekter,” fortæller Alfred Akacha, som med de sidste par års høst, også har fået råd til at bygge et badehus og åbne en lille børnehave.

Uganda i tal

Andelen af ekstremt fattige mennesker i Uganda er mere end halveret på godt 20 år, fra 56 procent i 1992 til 19.7 procent i 2013, viser de seneste tal.

84 procent af Uganda befolkning bor i landområder. Her lever cirka 25 procent i ekstrem fattigdom.

Landbruget beskæftiger 75 procent af Ugandas arbejdsstyrke og bidrager til 24 procent af landet bruttonationalprodukt (BNP).

UNDP/MDG Progress Report Uganda 2015

Artiklen blev bragt i Metroxpress Onsdag d. 31. August

IMG_6910