08. oktober 2023

Nu skal finnerne ikke længere spørge om lov for at få en abort: ”Mange af os skammede os over vores lovgivning”

I Finland er en ny abortlovgivning trådt i kraft. Hvor man før skulle begrunde sit ønske for abort og få tilladelse fra to forskellige læger, er der nu fri abort frem til uge 12 af graviditeten. Finlands ældste kvinderettighedsorganisation står bag kampagnen for den nye abortlov.

Fatim Diarra er forperson for Finlands ældste kvinderettighedsorganisation. Hun mener, landets gamle abortlovgivning var "gammeldags." Illustration: Lauge Eilsøe-Madsen

Fatim Diarra er forperson for Finlands ældste kvinderettighedsorganisation. Hun mener, landets gamle abortlovgivning var "gammeldags." Illustration: Lauge Eilsøe-Madsen

Finnerne har fået fri abort.

Efter at have haft de strammeste regler for abort, sammenlignet med Sverige, Norge og Danmark, er en ny abortlovgivning trådt i kraft, som betyder, finnerne nu har fri abort frem til uge 12 af graviditeten.

Fatim Diarra er forperson for den ældste kvinderettighedsorganisation i Finland, Naisasialiitto Unioni. Det var den organisation, som tilbage i 1900-tallet kæmpede for kvinders ret til at stemme. Spol frem til 2020, hvor de stod bag kampagnen Oma Tahto. Løst oversat betyder kampagnens navn ”egen vilje,” og den handler netop om kvinders frie vilje, når det kommer til at få en abort.

”Vores lovgivning var gammeldags, selvom vi er et progressivt land,” siger Fatim Diarra, ”så jeg tror, mange af os skammede os over vores lovgivning”.

Den tidligere abortlovgivning var 50 år gammel. Før den nye lovgivning trådte i kraft skulle en gravid, som gerne ville have en abort, gå til lægen, begrunde sit ønske for en abort og derefter få en underskrift fra to forskellige læger.

Ydmygende at spørge om lov

I praksis fik alle, der ønskede en abort, muligheden for det, fortæller Fatim Diarra. Derfor var der heller ikke stor debat om abortlovgivningen, før de startede kampagnen.

”For alle, der gerne ville have en abort, kunne få en. Der var ikke nogen, som var forbudt en abort. Men derfor synes alle, at det var en dum lovgivning,” siger hun.

Alligevel er det vigtigt, at lovgivningen er blevet ændret, mener hun.

”Mange kvinder fortalte os, at det var ydmygende. At man beslutter sig for at få en abort, det er ikke ligesom at bestille en kop kaffe; det er en stor beslutning. Det er en kvindes ret at kunne bestemme over sin egen krop og gøre med den, som hun vil,” siger Fatim Diarra.

Fra den 1. september 2023 har finnerne altså fået en abortlovgivning, der i langt højere grad ligner Danmarks. Nu kan finnerne få en abort frem til 12. uge af graviditeten uden at skulle forklare sig eller leve op til særlige krav.

Abort er for kvinder i alle aldre

Oma Tahto-kampagnen begyndte i 2020 og er et borgerdrevet initiativ. På bare tre uger blev der samlet 50.000 underskrifter fra folk, der støttede idéen om at ændre abortreglerne i landet.

”Vi målrettede ikke kun kampagnen til unge kvinder, men også til midaldrende kvinder og ældre kvinder. Vi tror på, at det her er en sag for kvinder i alle aldre,” fortæller Fatim Diarra.

Hun tror, det er derfor, borgerinitiativet så hurtigt fik mange støtter.

Desuden kørte kampagnen samtidig med, at abort blev gjort ulovligt i Polen, og i USA blev abortrettigheder begrænset i flere forskellige stater.

”Vi startede denne her kampagne samtidig med, at abortrettigheder begyndte at blive rullet tilbage i USA og i dele af Europa. Så det var vigtigt for os at sige, at vi ikke går baglæns, men at vi går fremad,” siger Fatim Diarra. ”Finland er et progressivt land, som bevæger sig fremad, ikke tilbage”.

Lyt til artiklen

Hør Anna folde historien ud her på siden, eller alle de steder, hvor du lytter til podcasts. Bare søg på Verdens Bedste Nyheder.

Danmarks abortlovgivning er også 50 år gammel.

I Danmark har man fri abort frem til 12. graviditetsuge. Hvis man vil have en abort senere, skal det godkendes i et abortråd.

Danmarks abortlovgivning er ikke blevet ændret, siden den trådte i kraft i 1973. Men for nylig opfordrede Det Etiske Råd til at hæve abortgrænsen for fri abort til 18. graviditetsuge.
Læs mere hos DR