12. marts 2018
Ny metode får nødhjælp hurtigere frem
En del af nødhjælpen kommer nu langt hurtigere frem til områder, der er ramt af tørke og sult. Maden sendes i forvejen, før krisen opstår.
En konvoj med mad er på vej til en flygtningelejr i Darfur, beskyttet af soldater fra Etiopien og Rwanda. Foto: Albert Gonzalez Farran, UNAMID
Regnen er på ny begyndt at falde i de fem lande på Afrikas horn, der har været ramt af tørke i flere år. Dermed er der chance for, at befolkningen i Somalia, Etiopien, Djibouti, Kenya og Uganda snart kan begynde at høste igen, og dermed blive selvforsynende med mad. Selvom krisen har været hård, har det ikke været en sultkatastrofe som en af dem, der har ramt regionen tidligere.
FN’s Fødevareprogram WFP har været med til at forhindre katastrofen ved at sende tonsvis af basale fødevarer til millioner af mennesker i området, og som noget nyt sender organisationen nu ofte maden på forhånd. Det sparer tid, når sulten rammer, og det kan redde mange liv.
Fødevareprogrammets landedirektør for WFP i Etiopien har kaldt den nye måde at arbejde på for ”en af de mest bemærkelsesværdige ændringer i WFP’s 50-årige historie”.
WFP får nemlig ikke automatisk penge gennem FN-budgettet, men er afhængig af, at verdens lande og privatpersoner donerer penge til nødhjælpsarbejdet. Tidligere blev hjælpen derfor leveret med en vis forsinkelse, fordi WFP først skulle konstatere, at der var fødevarekrise i et land, dernæst bede det internationale samfund om penge, derefter købe maden på verdensmarkedet, og til sidst pakke, sende og distribuere nødhjælpen.
I dag foregår det ofte omvendt: WFP starter med at købe maden i god tid, når der ikke er mangel på fødevarer, og prisen dermed er lavere. Maden sendes så til centrale lagre i de områder, hvor der kan tænkes at blive brug for den i fremtiden, for eksempel på Afrikas Horn. Når tørken så rammer, kan WFP levere nødhjælpen omkring 60 procent hurtigere – nogle gange på én dag.
Med den nye metode bliver næsten halvdelen af maden købt lokalt, hvilket er med til at støtte modtagerlandets egen økonomi og hjælpe små lokale producenter af fødevarer.