03. maj 2020

Østrig lukker sit sidste kulkraftværk

Alpenationen Østrig er nu blevet seneste europæiske land, der helt har droppet kul som fossilt brændstof.

Selve kraftværket bliver dog ikke revet ned, men skal fungere som gaskraftværk, der kan supplere de vedvarende energikilder. Foto: ©VERBUND

Selve kraftværket bliver dog ikke revet ned, men skal fungere som gaskraftværk, der kan supplere de vedvarende energikilder. Foto: ©VERBUND

I 34 år har byen Graz i det sydøstlige Østrig fået varme og elektricitet fra sit nærliggende kulkraftværk. Men byens kraftværk slukkede for kulkedlerne fredag 18 april, og der er ikke planer om at tænde op for dem igen. Dermed er en epoke slut, for værket var det sidste aktive kulkraftværk i landet. Nedlukningen gør Østrig til det tredje land i EU, der ikke længere bruger kul som brændstof. Det sker både af hensyn til klima, miljø og for at forbedre luftkvaliteten.

“Kulkraft er fortid i Østrig. Fremtiden tilhører vedvarende energi,” siger Wolfgang Anzengruber, der er direktør for virksomheden VERBUND, der har drevet det nu nedlukkede kulkraftværk.

Østrig har dog stadig en række kraftværker, der bruger olie og gas. Landets regering ønsker at udfase disse værker, så Østrig fra 2030 kommer til at generere al sin elektricitet fra vedvarende energikilder. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Selvom olie og gas langt fra er klimarigtige brændsler, er det alligevel en fordel at gå fra kul til gas. Gaskraftværker udleder nemlig kun cirka halvt så meget CO2, hver gang de producerer den samme mængde energi som et kulkraftværk. Og gassen brænder også renere end kul, der udleder en række giftige stoffer og tungmetaller som for eksempel bly, kviksølv og arsenik.

Østrig er med sine knap ni millioner indbyggere et relativt lille land, og nedlukningen af kulkraften i Østrig får dermed heller ikke afgørende konsekvenser for klimaet globalt set. Men Østrig er blot det seneste land i en række, der er på vej væk fra kul som brændsel. I alt otte EU-lande har besluttet at gå samme vej, og heraf er der flere af de store kulnationer er på vej. For eksempel er der nu kun fire kulfyrede kraftværker tilbage i Storbritannien, og landet vil lukke dem inden 2025. Kulkæmpen Tyskland er også i gang med at lukke ned for det beskidte brændsel, men her er deadline 2038. Allerede nu har Tyskland dog skruet ned for den mængde kul, de brænder af. Også vores naboland Sverige har skilt sig af med kullet. I sidste uge lukkede Sverige sit sidste kulkraftværk, og det skete to år før planlagt.