13. juni 2018

Plastikflasker bliver til ponchoer i Peru

I Peru indsamler de plastikflasker og genbruger dem til at lave skoletasker med indbygget poncho, så børn i bjergene kan holde varmen på vej til skole.

Ponchilaen er en skoletaske med en lun poncho bagpå, og det hele er lavet af genbrugsplast. Fotos: UN Environment

Ponchilaen er en skoletaske med en lun poncho bagpå, og det hele er lavet af genbrugsplast. Fotos: UN Environment

For to år siden fik de en lys idé i det sydamerikanske land Peru: Måske kunne man gøre noget ved to helt forskellige problemer samtidig?

Det første problem er, at landet producerer 1800 tons plastikaffald om dagen, og kun meget lidt bliver genbrugt. Det andet problem er, at mange fattige børn i det bjergrige land dropper ud af skolen, fordi skolevejen er lang at gå og vejret ofte er koldt og barskt.

Løsningen blev at indsamle brugte plastikflasker, som så bliver omsmeltet og genbrugt til at producere nogle særlige blå skoletasker, der kaldes ’ponchilas’. Hver skoletaske har en lille indbygget poncho, der er lavet af plastikfleece, spændt fast bagpå. Børnene kan dermed både holde styr på skolebøgerne og holde varmen på vej til og fra skole.

Man skal bruge cirka 80 plastikflasker på at lave én ponchila. Der er indtil nu indsamlet over en million plastikflasker, og sidste år blev der produceret 6000 ponchilas af den genbrugte plastik. I år er der allerede produceret 7000, som er delt ud til børnene i en række provinser, blandt andet i Puno, Arequipa og Cusco.

En dråbe i havet, der laver ringe i vandet

Selvom en million flasker umiddelbart lyder af meget, er det ikke i sig selv noget, der løser verdens plastikproblemer. Det svarer faktisk kun til verdens forbrug af plastikflasker i ét minut, ifølge FN’s miljøorganisation UN Environment.

Men projektet handler ikke kun om de konkrete flasker og de konkrete skolebørn. Det handler også om en grundlæggende holdningsændring i et land, der ikke tidligere har haft så stor fokus på plastikproblemerne:

”Takket være kampagnen begyndte næsten 40 procent af kunderne i vores supermarkeder at genbruge plastik for første gang. For os repræsenterer det et relevant resultat,” siger Miguel Narváez, der er chef for virksomhedsansvar ved supermarkedskæden Cencosud, der er en af de virksomheder, der deltager i kampagnen.

Perus regering har nu også fået øjnene op for initiativet, og har fremsat et lovforslag om at nedbringe forbruget og skrue op for muligheder for at genbruge plastik. Det sker på baggrund af, at Peru er et af de lande, som deltager i initiativet Clean Seas, der skal nedbringe plastikforureningen af havene. Landet var i tirsdags vært for Verdens Miljødag, der også havde plastikproblemerne øverst på dagsordenen.